Γήπεδο: ‘’Στάδιο Μουνισιπάλ’’ του Βόρσλαβ (Πολωνία)
Διαιτητής: Στεφάν Λανουά (Γαλλία)
Προϊστορία: 17/4/2002 Ελλάδα–Τσεχία 0-0 (Φιλικό)
1/7/2004 Ελλάδα–Τσεχία 1-0 (Δέλλας 105’ – Ημιτελικά Euro 2004)
8/8/2004 Τσεχία–Ελλάδα 0-0 (Φιλικό)

*Ευχάριστες αναμνήσεις από την Τσεχία, μιας και ήταν η ομάδα που αποκλείσαμε στα ημιτελικά της ονειρικής μας πορείας το 2004. Ο Τραϊανός Δέλλας είχε σκοράρει τότε στην παράταση το ‘’αργυρό γκολ’’ για την Εθνική μας. Πλέον δεν ισχύει ο κανονισμός. 

*Η Τσεχία έχει πάρει μέρος σε κάθε.... Euro από τη διάσπαση της με τη Σλοβακία το 1993 και μετά, έχοντας φτάσει στον τελικό του 1996 και στα ημιτελικά του 2004, όπως προείπαμε. 

*3 φορές έχουν τεθεί αντιμέτωπες οι δύο ομάδες, δύο φορές σε φιλικό ματς και μία στον ημιτελικό του 2004. Οι Τσέχοι δεν έχουν σκοράρει ποτέ απέναντι στην Εθνική μας ομάδα, ενώ και το τέρμα του Δέλλα είναι το μοναδικό που έχει σημειωθεί στις 3 αναμετρήσεις.

*Σε επίπεδο Τσεχοσλοβακίας, η Εθνική μας την είχε αντιμετωπίσει 5 φορές και είχε ηττηθεί ισάριθμες, συμπεριλαμβανομένης και μίας ήττας με 3-1 στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 1980. 

*Η Εθνική μας θα παραταχθεί χωρίς τους δύο κεντρικούς της αμυντικούς, μετά το σοβαρό τραυματισμό του Αβραάμ Παπαδόπουλο και την άδικη αποβολή του Σωκράτη Παπασταθόπουλο.






Ελλάδα: Υπό άλλες συνθήκες, μία ισοπαλία στην πρεμιέρα του Euro με τους διοργανωτές Πολωνούς, θα ισοδυναμούσε με θετικότατο αποτέλεσμα, η εξέλιξη όμως που είχε το παιχνίδι αφήνει πικρία στις τάξεις της Εθνικής. Αρχικά, η απώλεια του πέναλτι από τον Γιώργο Καραγκούνη, αλλά και η τραγική διαιτησία του Καρμπάγιος, που απέβαλε άδικα τον Σωκράτη Παπασταθόπουλο, ενώ θεώρησε ακούσιο το χέρι στο τέλος του ημιχρόνου, φάση στην οποία η Εθνική μας ζήτησε πέναλτι. Έντονες οι διαμαρτυρίες και για το γκολ που ακυρώθηκε από τον επόπτη ως οφσάιντ στο δεύτερο ημίχρονο, μάλλον λανθασμένα. 

Πάντως, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι η Εθνική μας μπήκε νωχελικά στο παιχνίδι και υστερούσε σχεδόν σε όλους τους τομείς, με τα προβλήματα στην άμυνα να είναι πολλά και η ανάπτυξη να γίνεται με λάθος τρόπο. Ο Φερνάντο Σάντος αναγνώρισε τα λάθη του και φρόντισε να τα διορθώσει, με την πιο σημαντική του παρέμβαση να είναι η είσοδος στο παιχνίδι του Δημήτρη Σαλπιγγίδη, που πραγματικά άλλαξε τη ροή του παιχνιδιού. Ο Έλληνας επιθετικός πέτυχε το γκολ της ισοφάρισης, κέρδισε το πέναλτι και την αποβολή του Σέζνι, ενώ ήταν εκείνος που σκόραρε και το δεύτερο τέρμα, που ακυρώθηκε λανθασμένα. 

Σαν να μην έφταναν όλα τα άλλα για την Εθνική μας, βγήκε και με πολλά προβλήματα από το εναρκτήριο παιχνίδι του Euro. Εκτός λοιπόν του Σωκράτη Παπασταθόπουλου, που αντίκρισε την κόκκινη κάρτα του διαιτητή και χάνει μια αγωνιστική, είχαμε και τον σοβαρότατο τραυματισμό του Αβραάμ Παπαδόπουλου, που αναμένεται να μείνει εκτός αγωνιστικών χώρων για τους επόμενους 6 μήνες. Πρόβλημα της τελευταίας στιγμής και για τον Γιώργο Φωτάκη, που δίνει μάχη με το χρόνο για να προλάβει να αγωνιστεί. 

Σε ότι έχει να κάνει τώρα με την ενδεκάδα που θα παρατάξει ο Φερνάντος Σάντος, σίγουρα κανείς δεν μπορεί να την πει με βεβαιότητα. Όπως φαίνεται όμως, θα εμπιστευτεί την εμπειρία του Κώστα Κατσουράνη και θα τον τοποθετήσει στο κέντρο της άμυνας, με παρτενέρ του τον Κυριάκο Παπαδόπουλο. Έτσι, το πιθανότερο είναι να ξεκινήσει στο κέντρο δίπλα στον Καραγκούνη ο Γρηγόρης Μάκος. Ο Σάντος δε φημίζεται για τις αλλαγές στις σκέψεις του από αγώνα σε αγώνα και γι’ αυτό καλύτερα να μη βιαστούμε να προεξοφλήσουμε ότι ο Σαλπιγγίδης θα πάρει τη θέση του Νίνη στο βασικό σχήμα.

Πιθανή Ενδεκάδα Ελλάδα (4-3-3): Χαλκιάς – Χολέμπας, Κυριάκος Παπαδόπουλος, Κατσουράνης Τοροσίδης – Μάκος, Μανιάτης, Καραγκούνης – Σαμαράς, Νίνης, Γκέκας.




Τσεχία: Με το χειρότερο τρόπο ξεκίνησε την πορεία της στο Euro η Τσεχία, που γνώρισε στην πρεμιέρα τη συντριβή με 4-1 από τη Ρωσία. Γνωστά και μη εξαιρετέα τα προβλήματα των Τσέχων στην άμυνα, έδειξαν ξεκάθαρα ότι δεν έχουν καμμία τύχη απέναντι σε ομάδες που παίζουν ανοιχτό ποδόσφαιρο. Παραχώρησαν στην αντίπαλο τους από νωρίς γήπεδο και το πλήρωσαν δεχόμενοι δύο τέρματα. Πάντως, η εικόνα τους αμυντικά δε συνάδει με αυτή που είδαμε στην προκριματική φάση, όπου οι Τσέχοι έδειξαν να είναι μια σφιχτή ομάδα, που είχε αρκετά κοινά στοιχεία με το παιχνίδι της Εθνικής μας. 

Περιθώρια δεν υπάρχουν πλέον για τους Τσέχους, που είναι αναγκασμένοι να κυνηγήσουν απέναντι στην Εθνική μας με κάθε τρόπο τη νίκη. Εξάλλου, την τελευταία αγωνιστική θα αντιμετωπίσουν τους διοργανωτές Πολωνούς, που γνωρίζει καλά ότι εκτός από την έδρα θα έχουν και τη διαιτησία...

Ο Μίλαν Μπάρος έδειξε επηρεασμένος από τον τραυματισμό του τελευταία και δεν πατούσε καλά στα πόδια του και δεν θα ήταν έκπληξη να τον δούμε εκτός βασικού σχήματος. Πολύ καλά στοιχεία έδειξε από την πλευρά ο Λάφατα, που από τη στιγμή που μπήκε στο παιχνίδι, έδωσε πνοή στους Τσέχους. Δεν προέκυψαν προβλήματα από το εναρκτήριο παιχνίδι. 

Πιθανή Ενδεκάδα Τσεχία (4-2-3-1): Τσεχ – Σελασιέ, Σίβοκ, Κάντλετς, Λιμπέρσκι – Πλασίλ, Γίρατσεκ – Ρέζεκ, Ροζίτσκι, Πιλάρ – Πέκχαρτ.