* Οι δύο ομάδες συναντήθηκαν κατά τη διάρκεια των προκριματικών του Μουντιάλ του 2006, πετυχαίνοντας από μία νίκη.

* Σε δύο φιλικές μεταξύ τους αναμετρήσεις, η Αγγλία μετρά ισάριθμες νίκες, πετυχαίνοντας συνολικά πέντε γκολ και δεχόμενη μόνο ένα.

* Αγγλία και Ουκρανία θα συναντηθούν ξανά στον προκριματικό όμιλο για το Μουντιάλ του 2014.

* Στους Άγγλους αρκεί και η ....ισοπαλία, προκειμένου να προκριθούν στους «8» ως 2οι του ομίλου. Σε περίπτωση νικών της Αγγλίας και της Γαλλίας, τα «λιοντάρια» χρειάζονται νίκη με δύο γκολ διαφορά, προκειμένου να πάρουν την πρωτιά στον όμιλο.

* Σε περίπτωση αποκλεισμού, η Ουκρανία θα είναι η πέμπτη χώρα από τους οκτώ οικοδεσπότες, από το EURO 1996 ως το φετινό, που δεν καταφέρνει να πάρει το εισιτήριο για τους «8».

* Πέρα από τον Αντρέι Σεφτσένκο, οι Σεργκέι Ναζαρένκο και Όλεγκ Χούσιεφ είναι οι πρώτοι σκόρερ από τους ενεργούς Ουκρανούς διεθνείς με 12 γκολ έκαστος (σε 52 και 74 εμφανίσεις αντίστοιχα).

Γήπεδο:
 «Donbass Arena» (Ντόνετσκ)

Διαιτητής: Βίκτορ Κασάι (Ουγγαρία)
Αγγλία: Ολοκληρώνεται σήμερα η «φάση των ομίλων» του EURO 2012, με τη διεξαγωγή της 3ης αγωνιστικής του δ’ γκρουπ. Στην «Donbass Arena» του Ντόνετσκ οι συνδιοργανωτές Ουκρανοί συγκρούονται με την Αγγλία, σε ένα παιχνίδι πολύ μεγάλης βαθμολογικής σημασίας και για τους δύο. Η τυπικά γηπεδούχος Αγγλία προέρχεται από τη συγκλονιστική νίκη με σκορ 3-2 επί της Σουηδίας και ισοβαθμεί αυτή τη στιγμή –με μειονέκτημα- στην 1η θέση του ομίλου με τη Γαλλία, έχοντας αμφότερες από 4 βαθμούς, έναν περισσότερο από την 3η Ουκρανία.

Αυτό σημαίνει ότι τα «λιοντάρια» σφραγίζουν σήμερα το εισιτήριο για τα προημιτελικά ακόμα και με ισοπαλία. Σε περίπτωση δικής τους νίκης και ταυτόχρονης ήττας ή ισοπαλίες των «τρικολόρ» προκρίνονται ως πρώτα στον όμιλο. Αν οι Άγγλοι και οι Γάλλοι φέρουν το ίδιο αποτέλεσμα, τότε η πρωτιά του ομίλου θα κριθεί στη διαφορά γκολ (οι δύο ομάδες είχαν έρθει ισόπαλες με 1-1 στην 1η αγωνιστική), με τους Γάλλους αυτή τη στιγμή να υπερτερούν.
 

Στο παιχνίδι της περασμένης Παρασκευής κόντρα στη Σουηδία η Αγγλία ευτύχησε να προηγηθεί στο 23ο λεπτό με πανέμορφη κεφαλιά του Άντι Κάρολ, ύστερα από «συστημένη» σέντρα του Στίβεν Τζέραρντ. Οι Σουηδοί, όμως, αναθάρρησαν και ισοφάρισαν στο 49ο λεπτό με αυτογκόλ του Γκλεν Τζόνσον, με τον Όλοφ Μέλμπεργκ να δίνει προβάδισμα στη σουηδική ομάδα 10 λεπτά αργότερα. Όλοι περίμεναν την αντίδραση της Αγγλίας και τελικά αυτή ήρθε με τον πλέον πειστικό τρόπο: η είσοδος του Γουόλκοτ στο 61ο λεπτό αποδείχθηκε καθοριστική, καθώς ο εξτρέμ της Άρσεναλ ισοφάρισε αρχικά με άπιαστο σου στο 64’ σε 2-2 και ήταν αυτός που έβγαλε την ασίστ στον Ντάνι Ουέλμπεκ, με τον φορ της Γιουνάιτεντ να διαμορφώνει το τελικό 3-2 με εκπληκτικό «τακουνάκι».
 

Στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι, η μεγάλη είδηση αφορά την επιστροφή στη δράση του Γουέιν Ρούνεϊ. Ο χαρισματικός επιθετικός των «μπέμπηδων» εξέτισε την ποινή των δύο αγωνιστικών και θα πάρει κατευθείαν φανέλα βασικού από τον Ρόι Χόντκγκτσον, ως παρτενέρ του Ουέλμπεκ στη «γραμμή κρούσης». Απαράλλαχτη θα μείνει η αμυντική τετράδα, όπως και το δίδυμο των αμυντικών χαφ, ενώ «παίζεται» μία θέση στο δεξί «φτερό» της μεσοεπιθετικής γραμμής ανάμεσα στον Μίλνερ και τον Γουόλκοτ. Ο παίκτης της Άρσεναλ συμμετείχε μεν στη χθεσινή προπόνηση, όμως ο Χόντγκτσον δε θα ρισκάρει τη συμμετοχή του αν δεν είναι 100% έτοιμος.
 

Η Αγγλία είναι αήττητη στην τελευταία τετράδα αγώνων της (δύο διεθνή φιλικά συν τα παιχνίδια με Γαλλία και Σουηδία στο EURO 2012), μετρώντας τρεις νίκες και μία ισοπαλία. Στα τρία από τα τέσσερα αυτά παιχνίδια παρατηρήθηκε το Under 2,5, ενώ στα δύο από αυτά συνδυάστηκε με το «No Goal».
 

Η πιθανή ενδεκάδα (4-4-2)
 : Χαρτ – Κόουλ, Λέσκοτ, Τέρι, Τζόνσον – Τζέραρν, Πάρκερ, Γιανγκ, Μίλνερ – Ρούνεϊ, Ουέλμπεκ.

Ουκρανία:
Η Ουκρανία, από την πλευρά της, προέρχεται από την ήττα με 0-2 από τη Γαλλία στο επεισοδιακό παιχνίδι της περασμένης Παρασκευής, το οποίο άργησε να ξεκινήσει μία ώρα εξαιτίας της καταρρακτώδους βροχής που έπεφτε στο Ντόνετσκ. Η ήττα αυτή χάλασε όλη την καλή εικόνα που είχε δημιουργηθεί από το νικηφόρο 2-1 επί της Σουηδίας στην πρεμιέρα, με αποτέλεσμα οι Ουκρανοί να βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην 3η θέση του ομίλου με 3 βαθμούς, έναν λιγότερο από τις Αγγλία και Γαλλία.

Αυτό σημαίνει ότι επιζητούν σήμερα αποκλειστικά το νικηφόρο αποτέλεσμα, το οποίο θα τους δώσει αυτόματα και το «εισιτήριο» για τα προημιτελικά. Στο ματς με τους «τρικολόρ» το συγκρότημα του Μπλαχίν παρουσιάστηκε αγνώριστο, δεχόμενο το πρώτο γκολ στο 53ο λεπτό από τον Ζερεμί Μενέζ, ενώ ο Γιόαν Καμπάιγ διαμόρφωσε το τελικό 0-2 τρία λεπτά αργότερα.
 

Όσον αφορά το σημερινό παιχνίδι, ο Όλεγκ Μπλαχίν δεν παρουσιάζει καμία τάση «τιμωρίας» κάποιου εκ των βασικών ποδοσφαιριστών του. Η αρχική ενδεκάδα θα είναι ολόιδια με αυτή που παρέταξε κόντρα στους Γάλλους, με μοναδικό ερωτηματικό την κατάσταση ετοιμότητας του Αντρέι Σεφτσένκο. Ο 35χρονος επιθετικός υποφέρει από το πρόβλημα στο γόνατο και σε περίπτωση μη συμμετοχής θα αντικατασταθεί από έναν εκ των Ντέβιτς ή Μιλέφσκι.
 

Δύο νίκες και τρεις ήττες συνθέτουν το σερί της Ουκρανίας στην τελευταία πεντάδα αγώνων της (τρία διεθνή φιλικά συν τα ματς με Σουηδία και Γαλλία για το EURO 2012). Από στατιστικής άποψης, στα τρία από τα πέντε αυτά παιχνίδια έχει παρατηρηθεί το «No Goal», ενώ στον ίδιο αριθμό παιχνιδιών παρατηρούμε και το Over 2,5 (Over 3,5 σε δύο περιπτώσεις).
 

Η πιθανή ενδεκάδα (4-1-3-2)
 : Πιατόφ – Σέλιν, Κατσερίντι, Μίχαλικ, Χούσιεφ – Τίμοστσουκ - Ναζαρένκο, Κονοπλιάνκα, Γιαρμολένκο – Βορονίν, Σεφτσένκο.