*Το πρώτο της παιχνίδι σε τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος δίνει η Ουκρανία.

*Η Ουκρανία έχει ηττηθεί στους τέσσερις από τους οκτώ τελευταίους αγώνες που έδωσε στην έδρα της.

*Μετά την ισοπαλία της Πολωνίας με την Ελλάδα, οι οκτώ τελευταίες εθνικές ομάδες χωρών που διοργάνωσαν Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα δεν κατάφεραν να κερδίσουν στην πρεμιέρα.

*Ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς σκόραρε σε....
κάθε ένα από τα τρία τελευταία ματς στα οποία αγωνίστηκε με την εθνική ομάδα της Σουηδίας.

*Μόλις δύο νίκες μετρά η Σουηδία στις δέκα τελευταίες αναμετρήσεις της σε τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

*Η Σουηδία σκόραρε και στους δέκα αγώνες που έδωσε στην προκριματική φάση. Στους οκτώ από αυτούς, μάλιστα, πέτυχε περισσότερα από ένα γκολ.
Γήπεδο: «Ολιμπίνσκι»

Διαιτητής: Σουνέι Τσακίρ (Τουρκία)
Ουκρανία: Η συνδιοργανώτρια του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, Ουκρανία, υποδέχεται στο Ολυμπιακό Στάδιο του Κιέβου τη Σουηδία για την πρώτη αγωνιστική του τέταρτου ομίλου της διοργάνωσης.

Η Ουκρανία προετοιμάζεται για την «παρθενική» της συμμετοχή σε τελική φάση Euro, με τη μοναδική άλλη μεγάλη διοργάνωση στην οποία έχει δώσει το παρών να είναι το Μουντιάλ του 2006. Εδώ και 2,5 χρόνια περίπου δίνει μόνο φιλικούς αγώνες και είναι λογικό να υπάρχει ανυπομονησία για την έναρξη των επίσημων υποχρεώσεων, με το γνώριμο στο ελληνικό κοινό κόουτς Όλεγκ Μπλαχίν να δηλώνει: «Είμαστε σαν ένα καλό άλογο αγώνων που περιμένει την εκκίνηση. Όλοι θέλουμε να ξεκινήσει για μας το τουρνουά, αλλά πρέπει να διατηρήσω σε ήρεμη κατάσταση τους ποδοσφαιριστές μου καθώς τις επόμενες ημέρες μας περιμένουν πολύ δύσκολα παιχνίδια».

Οι Ουκρανοί έδωσαν τρεις φιλικές αναμετρήσεις στην τελική ευθεία πριν από την έναρξη της διοργάνωσης. Στην πρώτη από αυτές κέρδισαν με 4-0 την Εσθονία, στη συνέχεια, όμως, γνώρισαν δύο διαδοχικές ήττες από Αυστρία (3-2) και Τουρκία (2-0), προβληματίζοντας με την απόδοσή τους. Στα αγωνιστικά, οι δέκα (!) ποδοσφαιριστές που υπέστησαν τροφική δηλητηρίαση πριν από τη φιλική αναμέτρηση με την Τουρκία έχουν αναρρώσει πλήρως. Από την άλλη, ο σταρ της ομάδας, Αντρέι Σεβτσένκο, αναμένεται να μείνει στον πάγκο, καθώς δεν βρίσκεται στο 100% της φόρμας του και οι Ντέβιτς και Βορονίν να αναμένεται να συνθέσουν το επιθετικό δίδυμο στο οποίο θα στηριχθούν οι Σοβιετικοί.

Πιθανή ενδεκάδα (4-4-2): Πιατόφ – Χούσεφ, Κασερίντι, Μιχάλικ, Σελίν – Τίμοτσουκ, Ναζαρένκο, Κονοπλιάνκα, Γιαρμολένκο – Ντέβιτς, Βορονίν.

Σουηδία: Η Σουηδία από την πλευρά της, θα προσπαθήσει να μπει «σφήνα» στις Αγγλία και Γαλλία που θεωρούνται τα φαβορί του γκρουπ και να εξασφαλίσει ένα από τα δύο «εισιτήρια» για τη νοκ άουτ φάση. Βρίσκεται στα τελικά ως η καλύτερη δεύτερη των ομίλων των προκριματικών, τερματίζοντας πίσω από την Ολλανδία, με απολογισμό οκτώ νίκες και δύο ήττες σε 10 αγώνες.

Στα πλαίσια της όσο το δυνατόν καλύτερης προετοιμασίας της για τη συμμετοχή της στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα έδωσε τέσσερις φιλικούς αγώνες και κέρδισε σε αμφότερους. Αρχικά, επικράτησε 3-2 της Ισλανδίας, ενώ στη συνέχεια επιβλήθηκε 2-1 της Σερβίας. Τρέχει ένα σερί τεσσάρων νικών, όλες σε φιλικά, στα τρία από τα οποία εμφανίστηκε το over σε συνδυασμό με το goal / goal. Αγωνιστικά προβλήματα δεν υπάρχουν στη Σουηδία, καθώς ο μεσοεπιθετικός Γιόχαν Ελμάντερ ξεπέρασε πλήρως τον τραυματισμό από τον οποίο ταλαιπωρήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Αυτός με τον Όλα Τοϊβόνεν διεκδικούν τη θέση πίσω από το μοναδικό «φουνταριστό», ο οποίος θα είναι ο «πολύς» Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς που δήλωσε σχετικά με τον αγώνα:

«Βρισκόμαστε εδώ διότι το αξίζουμε. Δεν προκριθήκαμε στην τελική φάση τυχαία. Δουλέψαμε σκληρά και ο προπονητής μας έχει κάνει εξαιρετική δουλειά. Στο ματς με την Ουκρανία θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το παιχνίδι μας, να βγούμε στην επίθεση, να πετύχουμε γκολ και να πάρουμε τη νίκη».

Πιθανή ενδεκάδα (4-4-1-1): Ίζακσον – Λούστιγκ, Μέλμπεργκ, Γκράνκβιστ, Όσλον – Σβένσον, Κάλστρομ, Ελμ, Λάρσον – Ελμάντερ – Ιμπραΐμοβιτς.