*Η Γερμανία θέλει να συνεχίσει το απόλυτο που έχει στους αγώνες της στο Euro 2012 μέχρι στιγμής. 

*14 συνεχόμενες νίκες έχει σε διεθνείς αναμετρήσεις η Γερμανία, συμπεριλαμβανομένων και των 3 νικών της στους ομίλους επί Πορτογαλία, Ολλανδία και Δανία. 

*100 συμμετοχές συμπλήρωσε με την ....Εθνική Γερμανίας απέναντι στη Δανία ο Λούκας Ποντόλσκι. 

*Αυτή ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία της που η Γερμανία ολοκλήρωσε τους ομίλους με το απόλυτο 3/3. 

*Η Εθνική μας δεν έχει κερδίσει ποτέ τη Γερμανία, με τις δύο ομάδες να έχουν τεθεί αντιμέτωπες συνολικά 8 φορές. 

*Την προηγούμενη φορά που βρέθηκε η Ελλάδα στα προημιτελικά ήταν το επικό 2004, όταν και κερδίσαμε με 1-0 τη Γαλλία, χάρη σε γκολ του Άγγελου Χαριστέα.

*Η Εθνική μας έχει σκοράρει στα 21 από τα 24 παιχνίδια υπό την καθοδήγηση του Φερνάντο Σάντος, με τα υπόλοιπα 3 να λήγουν στο 0-0. 

*Ο Γιώργος Καραγκούνης, που στον αγώνα με τη Ρωσία συμπλήρωσε 120 συμμετοχές και έπιασε στην κορυφή τον Θοδωρή Ζαγοράκη, είναι τιμωρημένος για σήμερα.

*Στο όριο καρτών είναι για την Εθνική μας οι Κ. Παπαδόπουλος, Σαλπιγγίδης και Τοροσίδης.

*Όσες φορές έχει αγωνιστεί βασικός ο Γιώργος Τζαβέλλας, η Εθνική μας δεν έχει δεχθεί γκολ! Το σερί συνεχίστηκε και απέναντι στη Ρωσία.

*Οι διεθνείς μας θα αγωνιστούν με μαύρα περιβραχιόνια, θέλοντας να τιμήσουν τη μνήμη του Αλκέτα Παναγούλια, που έφυγε από τη ζωή τη Δευτέρα. Να υπενθυμίσουμε ότι είχε περάσει με μεγάλη επιτυχία από το πόστο του ομοσπονδιακού τεχνικού. 

Γήπεδο: ‘’Αρένα Γκντάνσκ’’ 40.000 θέσεων (Γκντάνσκ – Πολωνία)
Διαιτητής: Νταμίρ Σκόμινα (Σλοβενία)

Γερμανία: Με το απόλυτο 3/3 προκρίθηκε από τον Β΄ όμιλο η Γερμανία, μετά τις νίκες επί Πορτογαλίας, Ολλανδίας και Δανίας. Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, καταφέρνει κάτι ανάλογο για πρώτη φορά στην ιστορίας της, κάτι που προμηνύει τις άγριες διαθέσεις της. Τεταμένο το κλίμα και στη Γερμανία τις τελευταίες μέρες και το μόνο σίγουρο είναι ότι ο προημιτελικός με την Εθνική μας έχει αρκετές ιδιαιτερότητες, αλλά και πολλές πολιτικές προεκτάσεις…

Ο Γιοακίμ Λεβ προσπαθεί να κρατήσει τους παίκτες του προσγειωμένους, ενώ τόνισε ότι δεν πρέπει σε καμμία περίπτωση να υποτιμήσουν την Ελλάδα, που είναι μια πολύ καλή ομάδα αμυντικά: «Αισθανόμαστε πολύ καλά, είμαστε ανυπόμονοι. Αισθανόμαστε σαν σπίτι μας εδώ στο Γκντάνσκ. Δεν έχουμε προβλήματα τραυματισμών, έχουμε προετοιμαστεί πολύ καλά για τους Έλληνες, οι οποίοι έχουν παίξει πολύ καλά. Ιδίως στην άμυνα. Θεωρώ ότι θα είναι μια δύσκολη αναμέτρηση, γιατί είναι πολύ επικίνδυνοι στις αντεπιθέσεις. Σε καμία περίπτωση δεν θα τους υποτιμήσουμε».

Προσγειωμένος εμφανίστηκε στις δηλώσεις του και ο κίπερ της Εθνικής Γερμανίας Νόιερ, που έδωσε απλά ένα μικρό προβάδισμα στην ομάδα του: «Είμαστε το φαβορί, αλλά μικρό φαβορί. Συμβιώνουμε με αυτόν το χαρακτηρισμό. Αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα περάσουμε στην επόμενη φάση» δήλωσε αρχικά ο Νόιερ, ενώ στη συνέχεια δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο να φτάσει το ζευγάρι να κριθεί στα πέναλτι: «Βεβαίως μπορεί να φτάσουμε ως εκεί. Θα θέλαμε βέβαια να τα καταφέρουμε στα 90 λεπτά, αλλά τα πέναλτι είναι μία πιθανότητα. Έχουμε πάντως προετοιμαστεί και γι' αυτό. Προσωπικά πρέπει να προετοιμαστώ σε όλα τα επίπεδα. Μπαίνω για να κάνω αυτό που πρέπει. Θέλω να κάνω ό,τι καλύτερο».

Την Πέμπτη το βράδυ ολοκλήρωσε την προετοιμασία της για τον αγώνα με την Ελλάδα η Γερμανία, με την προπόνηση της να γίνεται υπό βροχή. Προβλήματα της τελευταίας στιγμής δεν υπήρξαν και ο Λεβ δεν αναμένεται να κάνει αλλαγές στην ενδεκάδα, ενώ για άλλη μια φορά θα εμπιστευτεί το αγαπημένο του 4-2-3-1.

Πιθανή Ενδεκάδα Γερμανία (4-2-3-1): Νόιερ – Λαμ, Μπάντστούμπερ, Χούμελς, Μπόατενγκ – Σβαϊνστάιγκερ, Κεντίρα – Μίλερ, Εζίλ, Ποντόλσκι – Γκόμεζ.

 


Ελλάδα: Με τη μεγάλη νίκη που πανηγύρισε η Εθνική μας επί της Ρωσίας, σκόρπισε χαρά σε εκατομμύρια Ελλήνων, που περνούν δύσκολες στιγμές μέσα από τις δυσμενείς οικονομικές συγκυρίες. Ήταν λοιπόν αναπόφευκτο να μην αποκτήσει το σταύρωμα με τη Γερμανία στα προημιτελικά του Euro πολιτικές διαστάσεις ή τουλάχιστον να ξεφύγει από τα καθαρά αγωνιστικά πλαίσια. Αυτό φάνηκε όλες τις προηγούμενες μέρες, τόσο από τα πρωτοσέλιδα, τα κείμενα στις ιστοσελίδες, στις δηλώσεις κλπ.

Το ξεκίνημα στους ομίλους δεν ήταν καλό για την Εθνική μας, αλλά για άλλη μια φορά έδειξε το καλό της πρόσωπο όταν βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο. Η ήττα από την Τσεχία έμοιαζε να είναι καταδικαστική, με τους περισσότερους να μας έχουν ξεγραμμένους ενόψει της αναμέτρησης με τους Ρώσους. Εκεί οι διεθνείς μας έκαναν κατάθεση ψυχής στον αγωνιστικό χώρο και φέρνοντας το παιχνίδι στα μέτρα τους, πήραν τη μεγάλη νίκη με το γκολ του Γιώργου Καραγκούνη στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου, που έδωσε την αφορμή για ξέφρενα πανηγύρια.

Ο Φερνάντο Σάντος, ο οποίος βρέθηκε στο κέντρο δριμείας κριτικής για τις επιλογές του στους δύο πρώτους αγώνες, φρόντισε στις δηλώσεις του να δείξει το σεβασμό του προς τη χώρα μας και να απαντήσει αποστομωτικά σε προβοκατόρικη ερώτηση Άγγλου δημοσιογράφου: «Αυτό που μας εμπνέει είναι η ιστορία της Ελλάδας. Οι Έλληνες έχουν τεράστια περηφάνια και αξίζουν το σεβασμό όλων. Όλοι πρέπει να τους σέβονται, γιατί από εκεί άρχισαν η δημοκρατία και τόσες άλλες αρχές. Κανείς δεν μπορεί να μας κάνει μαθήματα».

Αναφορικά τώρα με τον αγώνα της Παρασκευής ο Πορτογάλος τεχνικός δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου: «Εμείς έχουμε την επίγνωση της πραγματικότητας. Η Γερμανία άλλωστε δεν είναι μόνο φαβορί του ζευγαριού, αλλά και της διοργάνωσης. Όμως εμείς δεν έχουμε έρθει για διακοπές, ήρθαμε να διεκδικήσουμε τους στόχους που έχουμε θέσει. Θα πάμε για το καλύτερο δυνατό. Γι' αυτό και περιμένω ένα μεγάλο παιχνίδι, εντός κι εκτός γηπέδου. Είμαι σίγουρος όσοι αγωνιστούν και από τις δύο ομάδες θα δώσουν τα πάντα».

Χωρίς προβλήματα ολοκληρώθηκε και η προετοιμασία της Εθνικής μας για τον μεγάλο αγώνα της Παρασκευής, όπου θα λείψουν δεδομένα οι τιμωρημένοι Καραγκούνης, Χολέμπας, αλλά και ο τραυματίας Χαλκιάς. Όπως όλα δείχνουν, ο Γρηγόρης Μάκος θα είναι αυτός που θα προτιμηθεί για αντικαταστάτης στο κέντρο του αρχηγού της Εθνικής. Μοναδικό ερωτηματικό αποτελεί μία θέση στην επίθεση, με τους Νίνη και Γκέκα να ερίζουν γι΄ αυτήν. Προβάδισμα δείχνει να έχει για εκεί ο έμπειρος επιθετικός. 

Πιθανή Ενδεκάδα Ελλάδα (4-3-3):
 Σηφάκης – Τζαβέλας, Παπασταθόπουλος, Κ. Παπαδόπουλος, Τοροσίδης – Κατσουράνης, Μανιάτης, Μάκος – Σαλπιγγίδης, Σαμαράς, Γκέκας.