* Οι δύο ομάδες είχαν συναντηθεί ξανά στην προημιτελική φάση του EURO 1996, με την Τσεχία να επικρατεί με 1-0 και να παίρνει την πρόκριση στα ημιτελικά.


* Το γκολ του Πέτρ Γίρασεκ κόντρα στην Εθνική μας ομάδα (στο 1’ 14’’) ήταν το τρίτο γρηγορότερο στην ιστορία του τουρνουά.

* Η Τσεχία προκρίθηκε στα προημιτελικά έχοντας αρνητική διαφορά γκολ, κάτι που είχε συμβεί και στη διοργάνωση του 1996.

* Οι Πλασίλ, Λιμπέρσκι, Ροσίτσκι, Πέκχαρτ, Γίρασεκ και Κόλαρ από πλευράς Τσεχίας και οι Πόστιγκα, Ρονάλντο, Κοεντράο, Μεϊρέλες και.....
Ζοάο Περέιρα από πλευράς Πορτογαλίας βρίσκονται στο όριο καρτών.

* Η Πορτογαλία κατάφερε να περάσει τη φάση των ομίλων σε όλα τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα που συμμετείχε μέχρι στιγμής (εννοείται στην τελική τους φάση).

* Με τα δύο του γκολ κόντρα στην Ολλανδία ο Κριστιάνο Ρονάλντο έφτασε τα 34 με το εθνόσημο και ξεπέρασε τον Λουίς Φίγκο.

* Οι νίκες επί της Δανίας και της Ολλανδίας έδωσαν τέλος σε ένα αρνητικό σερί 4 αγώνων των Πορτογάλων μέσα στο 2012 (δύο ισοπαλίες και δύο ήττες), στους οποίους είχαν πετύχει μόλις ένα γκολ.

Γήπεδο: «Stadion Narodowy» (Βαρσοβία)

Διαιτητής: Χάουαρντ Γουέμπ (Αγγλία)

Τσεχία: Η «αυλαία» της προημιτελικής φάσης του EURO 2012 ανοίγει σήμερα με την αναμέτρηση της Βαρσοβίας ανάμεσα στην Τσεχία και την Πορτογαλία, ήτοι ανάμεσα στον πρώτο του α’ ομίλου και τον δεύτερο του β’ ομίλου. Οι Τσέχοι πήγαν κόντρα στα προγνωστικά και κατάφεραν να πάρουν την πρωτιά του ομίλου στην τελευταία αγωνιστική (με 2η την Εθνική μας ομάδα), επικρατώντας επί των συνδιοργανωτών Πολωνών με 1-0, χάρη στο γκολ του Πέτρ Γίρασεκ (δεύτερο στην τελική φάση του EURO ) στο 72ο λεπτό της συνάντησης.

Με αυτόν τον τρόπο «έπιασαν» τους 6 βαθμούς, καθώς είχαν ηττηθεί στην πρεμιέρα από τη Ρωσία με 4-1 και στη 2η αγωνιστική επικράτησαν επί της Εθνικής μας ομάδας με 2-1. Πλέον βρίσκονται στους «8» και θα κυνηγήσουν σήμερα την πρόκριση στα ημιτελικά χωρίς άγχος, καθώς δεν ξεκίνησαν τη διοργάνωση με υψηλές απαιτήσεις. Ο Μίκαλ Μπίλεκ συνεχίζει να «πονοκεφαλιάζει» για την κατάσταση της υγείας του Τόμας Ροσίτσκι, αν και ο νευραλγικός μέσος της Άρσεναλ πήρε κανονικά μέρος στη χθεσινή τελευταία προπόνηση.

Σε περίπτωση που δεν καταφέρει να δώσει το «παρών», θα αντικατασταθεί εκ νέου στο αρχικό σχήμα από τον Ντανιέλ Κόλαρ της Βικτόρια Πλζεν, με τους Πιλάρ και Γίρασεκ στα «φτερά» της μεσοεπιθετικής γραμμής και τον Μίλαν Μπάρος στην κορυφή της επίθεσης. Τρεις νίκες και δύο ισοπαλίες συνθέτουν το σερί των Τσέχων στην τελευταία πεντάδα αγώνων τους (οι δύο ήταν διεθνή φιλικά συν τα τρία παιχνίδια για τον α’ όμιλο του EURO 2012). Από στατιστικής άποψης, στα τέσσερα από τα πέντε αυτά παιχνίδια συνδυάστηκε το G/G με το Over 2,5 (Over 4,5 σε μία περίπτωση).

Η πιθανή ενδεκάδα (4-2-3-1): Τσεχ – Λιμπέρσκι, Κάντλετς, Σίβοκ, Γκέμπρε Σελασιέ – Πλασίλ, Χούμπσμαν – Πιλάρ, Κόλαρ, Γίρασεκ – Μπάρος.




Πορτογαλία: Οι Πορτογάλοι, από την πλευρά τους, κατόρθωσαν να καπαρώσουν την προνομιούχο 2η θέση του β΄ομίλου, με το νικηφόρο 2-1 επί της Ολλανδίας της τελευταίας αγωνιστικής. Μεγάλος πρωταγωνιστής για τη «σελεσάο» ήταν ο Κριστιάνο Ρονάλντο. Ο σταρ της Ρεάλ ισοφάρισε αρχικά σε 1-1 για την Πορτογαλία στο 28ο λεπτό (οι Ολλανδοί είχαν προηγηθεί με τον Φαν ντερ Φάαρτ στο 11’) και ολοκλήρωσε την πλήρη ανατροπή στο 74’, «γράφοντας» το τελικό 2-1.

Η νίκη αυτή έδωσε συνέχεια στο νικηφόρο 3-2 επί της Δανίας της 2ης αγωνιστικής, με αυτούς τους έξι βαθμούς να χαρίζουν στο συγκρότημα του Πάουλο Μπέντο τη 2η θέση πίσω από την 1η Γερμανία (9 β., τους είχε κερδίσει στην πρεμιέρα με 1-0). Ο Μπέντο δεν αντιμετωπίζει κανένα απολύτως αγωνιστικό πρόβλημα για το σημερινό παιχνίδι και θα παρατάξει τη… γνωστή ενδεκάδα, με την τριπλέτα των Βελόζο-Μουτίνιο-Μεϊρέλες στο κέντρο και τους Κριστιάνο Ρονάλντο και Νάνι να αποτελούν τους «βοηθούς» του σέντερ φορ, Έλντερ Πόστιγκα, στην επίθεση. Βέβαια, οι μεγάλες προσδοκίες έχουν εναποτεθεί –όπως είναι λογικό- στις «πλάτες» του Ρονάλντο.

Οι δύο νίκες επί της Δανίας και της Ολλανδίας έδωσαν τέλος σε ένα αρνητικό σερί 4 αγώνων των Πορτογάλων μέσα στο 2012 (δύο ισοπαλίες και δύο ήττες), στους οποίους είχαν πετύχει μόλις ένα γκολ. Από στατιστικής άποψης, στα τρία από τα τέσσερα τελευταία παιχνίδια τους έχει συνδυαστεί το G/G με το Over 2,5 (Over 3,5 σε δύο περιπτώσεις).

Η πιθανή ενδεκάδα (4-3-3): Ρουί Πατρίτσιο – Κοεντράο, Πέπε, Μπρ. Άλβες, Ζοάο Περέιρα – Βελόζο, Μεϊρέλες, Μουτίνιο – Ρονάλντο, Νάνι, Πόστιγκα.