Η Ιταλία είναι αήττητη στα 12 επίσημα παιχνίδια της με τον Τσέζαρε Πραντέλι στον πάγκο (εξαιρούνται τα διεθνή φιλικά).

* Στα δύο πρώτα παιχνίδια των ομίλων (με Ισπανία και Κροατία) οι Ιταλοί προηγήθηκαν και στη συνέχεια δέχθηκαν την ισοφάριση.
 

* Σε σύνολο 11 συναντήσεων στο παρελθόν ανάμεσα στις δύο ομάδες, οι Ιταλοί μετρούν 7 νίκες, οι Ιρλανδοί 2, ενώ 2 παιχνίδια έληξαν ισόπαλα.
 

* Οι Μάτζο, Μπαλοτέλι, Κιελίνι, Μπονούτσι και Μοντολίβο βρίσκονται στο όριο καρτών.
 

* Ο Τζιοβάνι Τραπατόνι ήταν ο .....
προπονητής της Ιταλίας στο EURO 2004, με τους «ατζούρι» να αποκλείονται στη «φάση των ομίλων», παρά το γεγονός ότι δεν έχασαν (μία νίκη και δύο ισοπαλίες). 

* Ο Ντάμιεν Νταφ της Ιρλανδίας θα συμπληρώσει σήμερα 100 συμμετοχές με το εθνόσημο.
 

* Ο Τζέιμς ΜακΚλέιν έκανε το ντεμπούτο του με την Εθνική Ιρλανδίας στο ματς με τους Ισπανούς, περνώντας αλλαγή στο 76ο λεπτό.
 

* Το συνολικό σκορ των Ιρλανδών στα δύο πρώτα παιχνίδια των ομίλων είναι 7-1 εις βάρος τους.
 

Γήπεδο: 
«Stadion Miejski» (Πόζναν)

Διαιτητής:
 Κουνέιτ Τσακίρ (Τουρκία)

Ιταλία:
 Η τελευταία αγωνιστική για τη «φάση των ομίλων» του EURO 2012 διεξάγεται σήμερα για το γ’ γκρουπ. Στο ένα από τα δύο παιχνίδια οι Ιταλοί κοντράρονται με τους Ιρλανδούς, με την αναμέτρηση να έχει μονόπλευρο ενδιαφέρον, καθώς το συγκρότημα του Τζιοβάνι Τραπατόνι έχει ήδη αποκλειστεί από τη συνέχεια του θεσμού.

Η ιταλική ομάδα προέρχεται από το ισόπαλο 1-1 με την Κροατία, σε ένα παιχνίδι όπου και πάλι προηγήθηκε (με εξαιρετική εκτέλεση φάουλ του Πίρλο στο 39ο λεπτό), όμως ισοφαρίστηκε από τον Μάριο Μάντζουκιτς στο 72ο λεπτό. Σε συνδυασμό και με το ισόπαλο 1-1 κόντρα στην Ισπανία της πρεμιέρας, οι «ατζούρι» βρίσκονται στην 3η θέση του γκρουπ με 2 βαθμούς, πίσω από τις Ιταλία και Κροατία, που ισοβαθμούν στην κορυφή με 4 βαθμούς.
 

Ποιο είναι, λοιπόν, το σενάριο πρόκρισης; Η απάντηση: Το σύνολο του Τσέζαρε Πραντέλι πρέπει οπωσδήποτε να κατακτήσει το «τρίποντο» στο σημερινό παιχνίδι και να περιμένει ότι θα υπάρξει νικητής στην αναμέτρηση ανάμεσα σε Ισπανία και Κροατία. Ακόμα, όμως, κι αν το άλλο παιχνίδι έρθει ισόπαλο, η Ιταλία προκρίνεται με νίκη υπό έναν όρο: ότι η προαναφερθείσα ισοπαλία δε θα είναι από 2-2 και πάνω.
 

Στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι, ο Πραντέλι μπορεί να υπολογίζει κανονικά στις υπηρεσίες του αμυντικού της Γιουβέντους, Αντρέα Μπαρτσάλι, ο οποίος παίρνει απευθείας φανέλα βασικού και «οδηγεί» στην επαναφορά τετράδας στην άμυνα. Ο Κιελίνι θα μετακινηθεί στο αριστερό άκρο της άμυνας και ο Μάτζο θα αναλάβει το ρόλο του δεξιού μπακ. Πίρλο και Ντε Ρόσι θα αποτελέσουν τα δύο αμυντικά χαφ, με τους Τζιακερίνι (αριστερά) και Μαρκίζιο (δεξιά) στις πτέρυγες. Στην επίθεση ο Κασάνο είναι σίγουρος και πιθανότατα θα αποτελέσει τον παρτενέρ του ο Αντόνιο Ντι Νατάλε, καθώς ο Μάριο Μπαλοτέλι αποχώρησε από την προτελευταία προπόνηση με ενοχλήσεις στο γόνατο.
 

Οι Ιταλοί αγνοούν τη νίκη στην τελευταία πεντάδα αγώνων τους (τρία διεθνή φιλικά συν τα ματς με Ισπανούς και Κροάτες για τους ομίλους του EURO 2012), μετρώντας τρεις ήττες και δύο ισοπαλίες. Από στατιστικής άποψης, στα τέσσερα από τα πέντε αυτά παιχνίδια «βγήκε» το Under 2,5, με μοιρασμένα (2-2) τα G/G και «No Goal».
 

Η πιθανή ενδεκάδα (4-4-2)
 : Μπουφόν – Κιελίνι, Μπαρτσάλι, Μπονούτσι, Μάτζο – Ντε Ρόσι, Πίρλο, Τζιακερίνι, Μαρκίζιο – Ντι Νατάλε, Κασάνο.

Ιρλανδία:
 Οι Ιρλανδοί, από την πλευρά τους, δίνουν σήμερα το τελευταίο παιχνίδι τους στην τελική φάση του EURO 2012, καθώς έχουν γνωρίσει πρόωρο αποκλεισμό. Το «βαρύ» 4-0 από την Ισπανία της 2ης αγωνιστικής των ομίλων πήρε τη σκυτάλη από την ήττα με 1-3 από την Κροατία της πρεμιέρας, με αποτέλεσμα η Ιρλανδία να βρίσκεται στην τελευταία θέση του ομίλου χωρίς βαθμό.

Στο ματς με τους «φούριας ρόχας» ο Φερνάντο Τόρες «άνοιξε» το σκορ μόλις στο 4ο λεπτό, με τον Σίλβα να «γράφει» το 2-0 στο 49’. Στο 70ο λεπτό ο Τόρες πέτυχε το δεύτερο προσωπικό του τέρμα για να διαμορφώσει το 3-0, με το τελικό 4-0 να γίνεται από τον Φάμπρεγας στο 83’.
 

Το σημερινό παιχνίδι ενδέχεται να είναι το τελευταίο με το εθνόσημο για πολλούς παίκτες της «παλιάς φρουράς», όπως οι Ρόμπι Κιν, Σέι Γκίβεν, Ρίτσαρντ Νταν και Ντάμιεν Νταφ. Η απογοήτευση από τη νέα αποτυχία, σε συνδυασμό με την προχωρημένη ποδοσφαιρική ηλικία (όλοι τους είναι πάνω από 30) είναι οι δύο παράγοντες που οδηγούν σε αυτή τη δύσκολη απόφαση τους τέσσερις ποδοσφαιριστές. Μέχρι στιγμής, πάντως, μόνο ο πορτιέρο Γκίβεν έχει εκδηλώσει δημόσια τη σκέψη να «κρεμάσει τα παπούτσια» του.
 

Ο Τραπατόνι δεν προτίθεται να προχωρήσει σε αλλαγές στο αρχικό σχήμα, καθώς τόνισε ότι η ομάδα του θα «παλέψει» για το θετικό αποτέλεσμα με όλα της τα «όπλα», προκειμένου να μην υπάρχει ούτε μία υποψία ότι ρίχνει «λευκή πετσέτα» και… βοηθάει τους συμπατριώτες του Ιταλούς για την πρόκριση. Ο Λονγκ ενδέχεται να αποτελέσει τον παρτενέρ του Κιν στη «γραμμή κρούσης».
 

Μία νίκη, δύο ισοπαλίες και δύο ήττες συνθέτουν το σερί των Ιρλανδών στην τελευταία πεντάδα αγώνων τους (τρία διεθνή φιλικά συν τα ματς με Ισπανία και Κροατία για το EURO 2012). Στα τρία από τα πέντε αυτά παιχνίδια έχει παρατηρηθεί το «No Goal», ενώ στον ίδιο αριθμό παιχνιδιών «βγήκε» και το Under 2,5. Πάντως, στα δύο ματς των ομίλων του EURO 2012 έχει «βγει» το Over 3,5.
 

Η πιθανή ενδεκάδα (4-4-2)
 : Γκίβεν – Γουόρντ, Στ. Λέτζερ, Νταν, Ο’ Σι – Γουίλαν, Άντριους, ΜακΓκίντι, Νταφ – Κιν, Λονγκ.