Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

ΣΤΗΝ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΗΣ ΧΑΛΚΗΣ Ο ΒΟΗΘΟΣ ΥΠ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΩΝ Η.Π.Α. !!!




Χάλκη, Ρεπορτάζ-φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας 
Επίσκεψη στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Αγίας Τριάδος Χάλκης, όπου βρίσκονται και οι εγκαταστάσεις της ιστορικής και «σιωπηλής», από το 1971, Θεολογικής Σχολής του Οικουμενικού Πατριαρχείου, πραγματοποίησε ο βοηθός Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Φίλιπ Γκόρντον, ο οποίος αυτές τις ημέρες βρίσκεται υπηρεσιακώς στην Τουρκία. 
Τον υψηλόβαθμο παράγοντα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υποδέχθηκε ο Μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος, ηγούμενος της Ιεράς Μονής, ο οποίος τον ενημέρωσε για την κατάσταση της Σχολής και τον ξενάγησε στις έρημες τάξεις της – που «αναμένουν» την επιστροφή των σπουδαστών - καθώς και στην βιβλιοθήκη με την σπουδαία συλλογή βιβλίων.


Ο βοηθός Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέφρασε το έντονο και αμείωτο ενδιαφέρον της χώρας του για την επαναλειτουργία της Σχολής και γενικότερα για τα ζητήματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου ενώ ζήτησε από τον Μητροπολίτη Προύσης να διαβιβάσει στον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο τους θερμούς χαιρετισμούς της Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ κυρίας Χίλαρι Ρόνταμ Κλίντον.
Σε δηλώσεις του ο βοηθός Υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Γκόρντον πριν την αναχώρησή του απο τη Σχολή επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής, γεγονός που αποτελεί μια πολύ θετική χειρονομία προς την κατεύθυνση της θρησκευτικής ελευθερίας και κατανόησης. Εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Μητροπολίτη Προύσης για την τιμή και την ευκαιρία που είχε να γνωρίσει προσωπικά το χώρο της Σχολής, της οποίας το θέμα παρακολουθεί εδώ και χρόνια από κοντά. Δεν παρέλειψε να εκδηλώσει το θαυμασμό του για το τόσο όμορφο περιβάλλον της Σχολής.  
Τον Φίλιπ Γκόρντον συνόδευαν ο Γενικός Πρόξενος των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη Σκοτ Κίλνερ και υπηρεσιακοί παράγοντες καθώς και ο Πατριαρχικός διάκονος Νήφων, εκ μέρους του Πατριαρχείου.


You might also like: