Σάββατο 28 Ιουλίου 2012

Η ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ !!! ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ !!!


Η ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ > Η τρόικα "πετσόκοψε" την Υγεία - 661 λιγότερα τμήματα στα νοσοκομεία μέχρι το τέλος του 2012

Κανένα νοσοκομείο δεν πρόκειται να κλείσει διαβεβαίωσε κατηγορηματικά, ο υπουργός Υγείας Α. Λυκουρέντζος, μετά τη συνάντηση που είχε αργά το απόγευμα με την τρόικα. Ποτέ δεν ετέθη θέμα για λουκέτο σε νοσοκομεία είπε χαρακτηριστικά, αλλά διευκρίνισε ότι θα γίνουν συγχωνεύσεις τμημάτων και κλινικών σε νοσοκομεία, οι οποίες θα έχουν ως στόχο την πιο εύρυθμη λειτουργία τους. Όπως αποκάλυψε, ο στόχος είναι να έχουμε 661 λιγότερα τμήματα μέχρι το τέλος του 2012 και εξήγησε ότι «προτεραιότητα μας είναι η πληρότητα και η ποιότητα των παροχών υγείας προς τους πολίτες». 

Όταν ρωτήθηκε αν πιέσθηκε από τις απαιτήσεις της τρόικας, ο υπουργός Υγείας απάντησε ότι «εν αισθάνθηκα καμία πίεση, όλοι παλεύουμε για να πετύχουμε τους στόχους που έχουν συμφωνηθεί» και τόνισε ότι εκφράσθηκε ικανοποίηση για τα αποτελέσματα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και την ηλεκτρονική αποτύπωση των χειρόγραφων συνταγών του ΕΟΠΥΥ.
Όσον αφορά το πλαφόν των 1.500 ευρώ ανά ασθενή, ανά έτος, ήταν κατηγορηματικός δηλώνοντας ότι είναι ένα θέμα που δεν έχει καν συζητηθεί ή προταθεί.
Ο κ. Λυκουρέντζος εκτίμησε μετά τη συνάντηση, μιλώντας με δημοσιογράφους, ότι η νοσοκομειακή δαπάνη θα κλείσει εντός στόχων στα 2,2 δισ. ευρώ, και η φαρμακευτική στα 2,8 δισ. ευρώ για το τρέχον έτος. Όπως πρόσθεσε έχει ήδη υπολογιστεί για το πρώτο τετράμηνο του 2012 το clow back (ό,τι υπερβαίνει δηλαδή τη μηνιαία προϋπολογισμένη δαπάνη για φάρμακα) που θα πρέπει να επιστρέψουν οι φαρμακευτικές εταιρείες στα ασφαλιστικά ταμεία. Το ποσό ανέρχεται στα 152,6 εκατ. ευρώ, όσα δηλαδή έχει πέσει έξω η φαρμακευτική δαπάνη.
Επίσης έχει υπολογιστεί και το rebate (επιστροφές) που θα πρέπει να επιστρέψει η φαρμακοβιομηχανία για τους δυο πρώτους μήνες του 2012.
Ο υπουργός Υγείας διευκρίνισε ότι δεν έγινε καμία συζήτηση με την τρόικα για μέτρα που αφορούν το 2013 και το 2014.