Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

ΠΟΥΤΙΝ ΠΡΟΣ ΡΩΣΟΥΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΕΣ: «ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ...»!



Ο ηγέτης της Ρωσίας Β.Πούτιν σε μία 20λεπτη ομιλία του στο μεγάλο forum της ρωσικής διπλωματίας που γίνεται δύο φορές το χρόνο έδωσε το μέτρο της κρισιμότητας της κατάστασης στην Συρία.
  Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος Πούτιν δήλωσε ότι "Η Δύση περιφρονεί τον ΟΗΕ και επιχειρεί να διαχειριστεί μόνη της τι τύχες ξένων λαών. Προσπαθούμε να τους λογικεύσουμε αλλά να είστε έτοιμοι για κάθε εξέλιξη, ακόμα και για την πιο δυσμενή. Τίποτα δεν αποκλείεται", κατέληξε μιλώντας σε ένα απόλυτα σιωπηλό ακροατήριο στην αίθουσα του οποίου, όπως λένε αυτόπτες μάρτυρες, "πούπουλο να έπεφτε στο πάτωμα θα ακουγόταν"!

Τώρα, για να μιλάει με τέτοιο τρόπο ο Ρώσος ηγέτης, είναι κάτι που αποτελεί μέτρο της κρισιμότητας της κατάστασης. Και ποια θα ήταν "η πιο δυσμενή εξέλιξη"; 


Για την ρωσική διπλωματική-στρατωτική ορολογία η πιο δυσμενής εξέλιξη είναι η χρήση πυρηνικών όπλων από τους αντιμαχομένους. Η ρωσική φιλοσοφία αντιμετώπισης των κρίσεων απέχει από τον δυτικό τρόπο αντιμετώπιισης ανάλογων καταστάσεων και η έναρξη ακόμα και ένοπλης εμπλοκής φαντάζει , περίπου φυσιολογική. "Το χειρότερο" είναι η χρήση πυρηνικών όπλων!
 

Σε μία πρώτη αντίδρασή τους οι ΗΠΑ αντέδρασαν μάλλον αμήχανα. "Ο Λευκός Οίκος εκτιμά ότι η μετακίνηση μιας μοίρας ρωσικών πολεμικών πλοίων προς το λιμάνι Ταρτούς της Συρίας δεν συνιστά, εκ των προτέρων, κάτι το ασυνήθιστο. Η Ρωσία διαθέτει μια βάση ανεφοδιασμού στο συριακό λιμάνι της Ταρτούς» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Έριν Πέλτον, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.
 

«Στην παρούσα κατάσταση, δεν έχουμε κανένα λόγο να θεωρούμε ότι η μετακίνηση των πλοίων δεν είναι μια ενέργεια ρουτίνας» πρόσθεσε η εκπρόσωπος.
 

Τώρα, το ότι για πρώτη φορά από τον Β'Π.Π. και μάλιστα γενικότερα για πρώτη φορά η Ρωσία ξεκινά μια μεγάλη υπερπόνιτα ναυτική εκστρατεία με πέντε αποβατικά-αρματαγωγά, δύο βοηθητικά και δύο πολεμικά πλοία, αυτό θεωρείται προφανώς "ενέργεια ρουτίνας" για τις ΗΠΑ που εν πάση περιπτώσει ούτε και αυτές είναι διατεθειμένες να υποχωρήσουν: Τα δύο αεροπλανοφόρα, το CVN69 "Aϊζεναχάουερ" ακολουθούμενο από το R61 "Ντε Γκολ", την Κυριακή το εργότερο θα βρίσκονται στο νότιο Αιγαίο με κατεύθυνση τα ανοικτά των συριακών ακτών...
 

Πάντως, ανήσυχος και ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρ.Τ.Ερντογάν σπεύδει στην Μόσχα στις 18 Ιουλίου θέλοντας να προλάβει μία καταστροφή για την οποία η Άγκυρα και η νεο-οθωμαική πολιτική της θα φέρει μεγάλες ευθύνες.