Κυριακή 15 Ιουλίου 2012

ΦΑΡΜΑΚΑ '' ΦΟΝΙΑΔΕΣ '' ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΤΡΟ'Ι'ΚΑΣ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


Φάρμακα – «δολοφόνους» προωθεί η Τρόικα.

Ολοταχώς στην εισαγωγή γενοσήμων από χώρες σαν την Ινδία, μας οδηγεί η Τρόικα καθώς με το άλλοθι της εξοικονόμησης 1 δισεκατομμυρίου ευρώ στις δαπάνες υγείας.
ζητούν από τους φαρμακοποιούς να υποκαταστήσουν τους γιατρούς χάρη στη συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία.
Αυτή η επικίνδυνη ρύθμιση που ψηφίστηκε από τη Βουλή τον περασμένο Μάρτιο, το μόνο που μπορεί να καταφέρει είναι η κάθετη αύξηση των δαπανών στον τομέα υγείας με πιθανές επιπλοκές στην Δημόσια Υγεία που είναι δύσκολο να προβλεφτούν.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Τύπου της Κυριακής, ο φαρμακοποιός πλέον έχει τη δυνατότητα να δώσει το φθηνότερα σκεύασμα που έχει στο φαρμακείο του με βάση τη δραστική ουσία που θα έχει συνταγογραφήσειο γιατρός.
Είναι να απορεί κανείς. Αν, για παράδειγμα, ο γιατρός δώσει μια συγκεκριμένη δραστική ουσία για την θεραπεία του ασθενούς, ο φαρμακοποιός δώσει το φθηνότερο γενόσημο και ο ασθενής πεθάνει από αλλεργικό σοκ, ποιος θα είναι υπεύθυνος; Ο γιατρός, ο φαρμακοποιός ή το Κράτος για το νόμο που ψήφισε;
Η ζωή των πολιτών που μπαίνει σε κίνδυνο είναι φυσικά το πρωτεύον ζήτημα. Υπάρχουν όμως, οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες αφού τα φθηνά – μη ελεγμένα γενόσημα της Ινδίας, του Μπαγκλαντές και του Πακιστάν οδηγούν νομοτελειακά την υγιή ελληνική φαρμακοβιομηχανία σε αφανισμό και 20.000 εργαζόμενους στο δρόμο.
Όπως διαβάζουμε στον Τύπο της Κυριακής, η διεθνής εμπειρία έχει δείξει ότι στις 3 Ευρωπαϊκές χώρες που λειτουργεί η συνταγογράφηση με βάση την δραστική ουσία (Εσθονία, Λιθουανία και Πορτογαλία) κάθε άλλο παρά μειώνονταιοι δαπάνες. Αυτό συμβαίνει καθώς οι γιατροί γνωρίζοντας ότι δεν έχουν την τελική επιλογή της θεραπείας προτιμούν να συνταγογράφουν πρωτότυπα φάρμακα εντός πατέντας ώστε ο φαρμακοποιός να μην έχει δυνατότητα να επιλέξει κάποιο φθηνότερο. Ασφαλώς, τα πρωτότυπα φάρμακα είναι ακριβότερα καθώς εμπεριέχουν στην τιμή τις έννοιες καινοτομίας και μοναδικότητας.
Επίσης, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αυξηθεί η ιδιωτική δαπάνη καθώς, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Τύπου της Κυριακής, αν κάθε μήνα αλλάζει το φάρμακο ανάλογα με το ποιο γενόσημο είναι φθηνότερο, όσοι «αντέχουν» οικονομικά θα πληρώνουν κάτι παραπάνω για να αγοράζουν τα φάρμακα που χρειάζονται.
Από την άλλη πλευρά, τα γενόσημα των υποανάπτυκτων χωρών στερούνται ελέγχων και, φυσικά, ποιότητας. Δεν έχει περάσει αρκετός καιρός, άλλωστε από την ανάκληση από πλευράς ΕΕ, 8 γενόσημων φαρμάκων που παρασκευάζονται στην Ινδία.
Είναι εύλογο λοιπόν το ερώτημα αν θα πρέπει να εισάγουμε ακόμη φθηνότερα γενόσημα αποκλείοντας αυτά των ελεγμένων ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών, με μόνο κριτήριο την χαμηλότερη τιμή.
newsbomb.gr