Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΜΕ ΛΙΜΝΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΗΒΑΙΩΝ !!!


        ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
            ΔΗΜΟΣ ΘΗΒΑΙΩΝ                                                
                     Γραφείο Τύπου

Ταχ. Δ/νση: Κύπρου 3
Ταχ.Κώδικας: 32 200
Τηλ: 2262 -3-50607
Fax:    2262-0- 27628
Site: www.thiva.gr
Θήβα 2/7/2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: Προοπτική για τη συμμετοχή του Δήμου Θηβαίων στο «Δίκτυο Πόλεων με Λίμνη» με την Υλίκη και την Παραλίμνη.

Στα πλαίσια της υλοποίησης του Ευρωπαϊκού Προγράμματος  «Ευρώπη για τους Πολίτες 2007-2013», ο Δήμαρχος Θηβαίων Σπυρίδων Νικολάου και ο Δημοτικός Σύμβουλος Ηλίας Πέτραινας, παρέστησαν το Σάββατο 30 Ιουνίου στο Λιδωρίκι, όπου πραγματοποιήθηκε ημερίδα, μετά από πρωτοβουλία του Δήμου Δωρίδος, με σκοπό την ίδρυση «Δικτύου Αδελφοποιημένων Πόλεων με Λίμνες».

Στόχοι του δικτύου είναι καταρχήν η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των δημοτών και των επιχειρήσεων σε θέματα που αφορούν την προστασία των υδάτινων πόρων, και ιδιαίτερα των λιμνών,  η ανταλλαγή εμπειριών διαχείρισης με άλλους Δήμους της Ελλάδας, και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και η δημιουργία ενός πλαισίου υγιούς ανάπτυξης παραλίμνιων περιοχών.

Η δημιουργία του Δικτύου Πόλεων με Λίμνη γίνεται έπειτα από πρωτοβουλία του Δήμου Δωρίδος, στα όρια του οποίου βρίσκεται μια από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες τεχνητές λίμνες, η λίμνη του Μόρνου, βασικός τροφοδότης της Αθήνας με πόσιμο νερό. Στην προσπάθειά αυτή συμπράττουν Δήμοι από όλη την Ελλάδα. Οι Δήμοι Αγράφων, Αγρινίου, Αργιθέας, Δωρίδος, Καστοριάς, Καρδίτσας, Λίμνης Πλαστήρα, Μαραθώνα, Ναυπακτίας, Ορχομενού, Σοφάδων και ο Δήμος Θηβαίων, στα διοικητικά όρια του οποίου συμπεριλαμβάνεται η λίμνη «Υλίκη» και η λίμνη «Παραλίμνη»

Στην εκδήλωση - ημερίδα που πραγματοποιήθηκε για μια πρώτη συζήτηση, παρουσιάστηκε το πρόγραμμα «Ευρώπη για τους πολίτες 2007-2013» από τον εθνικό συντονιστή του Προγράμματος Αντώνη Καρβούνη και ακολούθησαν παρουσιάσεις των ελληνικών λιμνών που θα συμμετάσχουν στο δίκτυο.

Ο Δήμαρχος Θηβαίων στον χαιρετισμό του αρχικά συνεχάρη το Δήμο Δωρίδος για την πρωτοβουλία   συγκρότησης «Δικτύου των πόλεων με λίμνες» λέγοντας χαρακτηρίστηκα:

«Πιστεύω ότι έχει ιδιαίτερη αξία η ύπαρξη μιας τέτοιας ένωσης, η οποία θα δώσει δυναμικά χαρακτηριστικά αλλά και τις απαραίτητες προτάσεις μέσα από την ανταλλαγή απόψεων για τα ζητήματα των λιμνών στην Ελληνική Επικράτεια».

Στη συνέχεια και με τη βοήθεια φωτογραφικού υλικού παρουσίασε τις δύο λίμνες Υλίκη και Παραλίμνη : 

«Ο Δήμος Θηβαίων, περιλαμβάνει στην τοπική του αρμοδιότητα τις δύο λίμνες, Υλίκη και Παραλίμνη, οι οποίες αποτελούν τους αποδέκτες του Βοιωτικού Κηφισού, σημαντικής αξίας οικοσυστήματα και είναι οι μοναδικές φυσικές λίμνες της Ανατολικής Στερεάς μετά την αποξήρανση της Κωπαΐδας.
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο έχουν περιληφθεί στο Δίκτυο NATURA, χωρίς όμως να έχει συνοδευθεί η ένταξή τους με τις απαραίτητες διαδικασίες, όπως είναι η σύσταση φορέα διαχείρισης.
Όμως, ταυτόχρονα με τα χαρακτηριστικά αυτά συναντούμε στις δύο αυτές λίμνες τα εξής παράδοξα:
      α) Αποτελούν ταμιευτήρες άντλησης νερού προς την Αθήνα, εκμεταλλευόμενοι από την ΕΥΔΑΠ ΑΕ, η οποία διαχειρίζεται την υδροδότηση της πρωτεύουσας με τα αντίστοιχα έσοδα και χωρίς κανένα αντισταθμιστικό όφελος για την περιοχή μας.
     β)Έχουν ενταχθεί στο Δίκτυο NATURA 2000, ως προστατευόμενοι βιότοποι λόγω της ύπαρξης μοναδικών ενδημικών ειδών της λιμναίας πανίδας, που για να προστατευθούν, αναπαραχθούν και να μην εξαφανισθούν, απαιτείται η διατήρηση της στάθμης στις λίμνες.
Πως όμως θα διατηρηθεί σταθερή η στάθμη όταν υφίστανται μεγάλες απώλειες όγκου νερού λόγω της μετατροπής του σε εμπορεύσιμο είδος από μέρους της ΕΥΔΑΠ ΑΕ αλλά και λόγω των υπερχειλίσεων και των υπόγειων διαφυγών προς τον Ευβοϊκό κόλπο.
Αυτά όμως τα παράδοξα, τα οποία μπορεί να αποτελέσουν ανασταλτικούς παράγοντες ακόμη και για την ύπαρξη των λιμνών αυτών σε βάθος χρόνου, θα πρέπει να αποκατασταθούν με την εκπόνηση των κατάλληλων μελετών και έργων με τη μέριμνα του Κράτους σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς.
Ένα άλλο μεγάλο ζήτημα είναι η ποιοτική αναβάθμιση του νερού αυτού, καθώς από τη γενικευμένη χρήση φυτοφαρμάκων αλλά και από την ρύπανση που προέρχεται από τις βιοτεχνικές ή βιομηχανικές δραστηριότητες, κινδυνεύει η υπόστασή του ως κατάλληλου φυσικού αποθέματος απαραίτητου για την επιβίωση του ανθρώπου.
Είναι λοιπόν κατανοητό πως με την ελάχιστη συμπαράσταση από μέρους του Κράτους αλλά και της ΕΥΔΑΠ, θα μπορούσαν να κατασκευασθούν υποδομές για την καλύτερη και πιο ασφαλή χρήση των ειδικών αυτών περιοχών, των λιμνών, όπως για παράδειγμα η κατασκευή περιβαλλοντικού κέντρου επισκέψιμου στην περιοχή του Μουρικίου ή η δημιουργία ενός επιστημονικού εργαστηρίου παρακολούθησης των ρύπων του νερού, του εδάφους και της ατμόσφαιρας, ώστε να υπάρχει πρόσβαση σε στοιχεία τα οποία θα καθοδηγούν και τις τοπικές αρχές προκειμένου να αναλαμβάνουν τις απαιτούμενες δράσεις.
Όλα αυτά τα ζητήματα αλλά και άλλα που θα αναφανούν μέσα από τη συνεργασία στο επίπεδο των πόλεων του Δικτύου, είναι βέβαιο ότι θα προωθηθούν με μεγαλύτερη ένταση και ισχυρότερη επιχειρηματολογία μέσα από το Δίκτυο των πόλεων με λίμνες.
Και είναι βέβαιο ότι θα δοθεί μεγαλύτερη προσοχή από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς στα ζητήματα αυτά, καθώς θα αναδειχθούν ως πανελλήνιας κλίμακας ζητήματα και όχι αποσπασματικά ζητήματα περιοχών ή δήμων της χώρας.
Στα πλαίσια αυτά υπάρχει προοπτική για τη συμμετοχή του Δήμου Θηβαίων, στο δίκτυο των πόλεων με λίμνες, με απώτερο στόχο να βελτιώσουμε τις συνθήκες διαχείρισης, να αναβαθμίσουμε το καθεστώς των ποιοτικών χαρακτηριστικών του νερού και παράλληλα να διερευνήσουμε τις δυνατότητες αναπτυξιακής αξιοποίησης των φυσικών αυτών συστημάτων».


 Τέλος, αφού παρουσιάστηκαν οι κοινές θέσεις των πόλεων με λίμνη, διαμορφώθηκε το ιδρυτικό καταστατικό του δικτύου, το οποίο αφού ελεγχθεί ως προς το νομικό του πλαίσιο, θα αποσταλεί στους συμμετέχοντες Δήμους, προκειμένου να συζητήσουν το θέμα στα Δημοτικά τους Συμβούλια, τα οποία αφού το εγκρίνουν θα υποβάλλουν την προβλεπόμενη αίτηση συμμετοχής. 

*Οι φωτογραφίες είναι του Πέτσα Κωνσταντίνου