Κυριακή 14 Αυγούστου 2011

ΜΑΖΙΚΕΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ !!! ΣΕ ΤΡΟΦΙΜΑ ΚΑΙ ΡΕΥΜΑ ΛΟΓΩ ΤΗΣ '' ΚΡΙΣΗΣ ''



«Μόλις τα βγάζουν πέρα» έξι στους δέκα καταναλωτές

«Μαχαίρι» στις δαπάνες ακόμη και για βασικά είδη και υπηρεσίες, όπως είναι τα τρόφιμα και το ηλεκτρικό ρεύμα βάζουν τα ελληνικά νοικοκυριά, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στην οικονομική κρίση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», τα πρόσφατα στοιχεία για τον τζίρο στο λιανεμπόριο, την «παγωμένη» αγοραστική κίνηση ακόμη και εν μέσω εκπτώσεων, αλλά και τη μείωση στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος αποκαλύπτουν το μέγεθος των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν πλέον στην πλειονότητά τους οι Ελληνες καταναλωτές. Σύμφωνα, άλλωστε και με την τελευταία έρευνα καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) έξι στους δέκα καταναλωτές δηλώνουν ότι «μόλις τα βγάζουν πέρα».

Τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) έδειξαν ότι ο όγκος πωλήσεων στα μεγάλα καταστήματα τροφίμων -στα σούπερ μάρκετ δηλαδή- έχει υποχωρήσει σε σχέση με πέρυσι κατά 7,6%. Δεν είναι όμως μόνο το καρότσι του σούπερ μάρκετ που δεν γεμίζουν οι καταναλωτές, αλλά και το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου με τον όγκο πωλήσεων στα πρατήρια καυσίμων να υποχωρεί κατά 12,3%.

Πολύ λιγότερες φαίνεται ότι είναι οι επισκέψεις των καταναλωτών και στα υπόλοιπα καταστήματα τροφίμων (κρεοπωλεία, οπωροπωλεία, ιχθυοπωλεία, αρτοποιεία, περίπτερα), όπου ο όγκος πωλήσεων έχει μειωθεί σε σχέση με πέρυσι κατά 20,1%.

«Εκπτώσεις» πλέον κάνουν τα νοικοκυριά και στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.

Σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο ενέργειας του ΔΕΣΜΗΕ (Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας), συνολικά η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας το επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2011 μειώθηκε σε σχέση με το αντίστοιχο επτάμηνο του 2010 κατά 1,60% με τη μεγαλύτερη μείωση να καταγράφεται στις οικιακές καταναλώσεις και στις εμπορικές χαμηλής τάσης, κατά 2,45% σε σχέση με το επτάμηνο του 2010, στις 24.493.225 μεγαβατώρες από 25.108.820 μεγαβατώρες πέρυσι.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, οι απλήρωτοι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος αυξάνονται διαρκώς με τις συνολικές οφειλές να κυμαίνονται περίπου στο μισό δισεκατομμύριο ευρώ. Δεν είναι τυχαίο ότι στις 19 Ιουλίου η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) έθεσε σε δημόσια διαβούλευση προτάσεις, προκειμένου να αντιμετωπίσουν οι κακοπληρωτές, διαδικασία η οποία θα ολοκληρωθεί στις 2 Σεπτεμβρίου.

Στα τέλη Ιουλίου οι οφειλές στη ΔΕΗ από απλήρωτους λογαριασμούς ανέρχονταν σε 423 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 100 εκατ. ευρώ αφορούν οφειλές από λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που έχουν μείνει απλήρωτοι πάνω από έξι μήνες. Αξίζει να σημειωθεί ότι στα τέλη του 2010 οι οφειλές ανέρχονταν σε 385 εκατ. ευρώ και στα τέλη του 2009 σε 285 εκατ. ευρώ.