Σάββατο 20 Αυγούστου 2011

ΣΕ ΚΑΤΑΠΑΤΗΜΕΝΗ ΜΟΝΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ '' ΑΔΕΛΦΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ '' Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΙΣΘΑΝΘΗΚΕ '' ΓΑΛΗΝΗ '' .........

Με δερβίσηδες σε τεκέ (που πριν ήταν Μονή), ο Οικ. Πατριάρχης, αισθάνθηκε ‘γαλήνη’ και προσευχήθηκε με Μουφτή και αρχιραβίνο για την ‘ενότητα’


Το νηστίσιμο δείπνο İftar στη συνοικία Beyoğlu της Κωνσταντινούπολης έφερε γύρω από το ίδιο τραπέζι τους ηγέτες της αρμενικής, ρωμαίικης, εβραϊκής και συριακής κοινότητας της Τουρκίας.

Οι ηγέτες των κοινοτήτων συναντήθηκαν στο Mevlevihane (τεκές μεβλεβήδων) της Galata και έδωσαν μηνύματαενότητας και συσπείρωσης.

Πριν από το νηστίσιμο δείπνο iftar οι φιλοξενούμενοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τον τελετουργικό περιστροφικό χορό Σεμά.

Ο δήμαρχος του Beyoğlu Ahmet Mishab Demircan είπε ότι είναι ευτυχισμένος που συγκέντρωσε γύρω από το ίδιο νηστίσιμο τραπέζι iftar τους εκπροσώπους διαφορετικών θρησκειών.

Ο μουφτής της Κωνσταντινούπολης Καθηγητής Mustafa Çağrıcı, είπε τα εξής:

«Σκοπός είναι να αναπτύξουμε τις σχέσεις και την φιλία ανάμεσα σε όλους όσους ζουν στη χώρα μας και να παρουσιάσουμε πόσο ισχυρή είναι η κοινωνική μας ειρήνη.»

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, από την πλευρά του εξέφρασε την ικανοποίηση και την ηθική γαλήνηπου του χάρισαν η συνάθροιση γύρω από το ίδιο νηστίσιμο τραπέζι iftar και η προσευχή που έκαναν όλοι μαζί.

Ενώ ο αρχιραβίνος της Τουρκίας, Ισαάκ Χάλεβα, υπογράμμισε ότι οι άνθρωποι αν και διαθέτουν διαφορετικές θρησκευτικές πεποιθήσεις είναι στην πραγματικότητα ίσοι και συμπλήρωσε τα εξής: «Αυτήν την άγια μέρα όλοι μας είμαστε το ίδιο σπουδαίοι και ίσοι ενώπιων του θεού.Καθόμαστε εδώ χέρι με χέρι, ψυχή με ψυχή σε ένα τραπέζι γεμάτη αγάπη».

- Για βίντεο από το τούρκικο TRT πατήστε ΕΔΩ

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ο οποίος προσκλήθηκε από το Δήμαρχο να παρακαθίσει στο δείπνο, σημείωσε στην ομιλία του πως αποτελεί ευθύνη των θρησκευτικών ταγών η μετάγγιση της γνώσης στις νέες γενεές σχετικά με το νόημα, το σκοπό και τα οφέλη που προκύπτουν από την νηστεία. Παράλληλα προέτρεψε όλους να προσεύχονται για την ανακούφιση των οικογενειών που έχασαν προσφιλή τους πρόσωπα κατά την πρόσφατη επίθεση στη Νορβηγία και σε άλλα σημεία του πλανήτη. Το δείπνο, για την Μουσουλμανική νηστεία που άρχισε την 1η Αυγούστου και λήγει στο τέλος του μηνός, διοργανώθηκε στον περίφημοτεκκέ (mevlevihane) των Δερβίσηδων του Γαλατά.

Προηγουμένως οι προσκεκλημένοι παρακολούθησαν τον τελετεργικό χορό (sema) των περιστρεφόμενων Δερβίσηδων. Να σημειωθεί ότι ο τεκκές του Γαλατά είναι ο δεύτερος που ιδρύθηκε μετά την άλωση της Πόλης, το 1491, σε χώρο όπου βρισκόταν η παλαιά βυζαντινή Μονή των Αγίων Θεοδώρων εν Συκαίς.

Όπως στο Μουσουλμανισμό η τήρηση της νηστείας αποτελεί έναν όρο, έτσι αποτελεί πράξη και στις άλλες θρησκείες, τόνισε ο Πατριάρχης στην ομιλία του, προσθέτοντας ότι αποτελεί ευθύνη των θρησκευτικών ταγών η μετάγγιση της γνώσης στις νέες γενεές σχετικά με τον θεσμό της νηστείας.

«Ευχόμενος τον ιερό αυτό μήνα να τον διέλθετε με υγεία και γαλήνη, σας προτρέπω να προσευχηθούμε και να μη ξεχάσουμε όσους απώλεσαν προσφιλή και οικογενειακά τους πρόσωπα στο Όσλο (Νορβηγία), στην Μέση Ανατολή, στην Νοτιοανατολική Ανατολή, στην Αφρική και σε άλλες χώρες του πλανήτη μας, αλλά και για όσους είναι αντιμέτωποι με οικονομικές δυσκολίες, με την πείνα, καθώς και για τους πληθυσμούς οι οποίοι κατελήφθησαν από απελπισία».

Επίσης παρότρυνε να προσευχηθούν για την ευστάθεια στη χώρα, για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, στο να μην εκλείψουν τα φιλάνθρωπα αισθήματα, να μην απολεσθούν οι ανθρώπινες αξίες και για την επικράτηση της ειρήνης σε όλο τον κόσμο.

Στην εκδήλωση παρέστησαν εκπρόσωποι των τριών μονοθεϊστικών θρησκειών ο Αρχιρραβίνος της Τουρκίας, ο Αρμένιος Αρχιεπίσκοπος, οι ιεράρχες των Συροχαλδαίων και Συροϊακωβιτών και καθολικοί κληρικοί της Πόλης. Επίσης παρέστησαν βουλευτές, πρώην Υπουργοί, Δήμαρχοι, εκπρόσωποι όλων των μειονοτήτων, επιχειρηματίες και άλλοι παράγοντες της πολιτιστικής και κοινωνικής ζωής.