Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΥΟΥΣΑΣ ...ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΕΡΙΑ !!!!!!!!!!

ΚΥΡΙΑΚΉ, 28 ΑΥΓΟΎΣΤΟΥ 2011

Στα χέρια των πραγματικών ιδιοκτητών τους ξανά,τα ακίνητα της Πόλης!!

από Λακεδαίμων Αππελαίος
«Ιστορική απόφαση για τις μειονότητες» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της τουρκικής εφημερίδας Sabah αναφορικά με την απόφαση της κυβέρνησης Ερντογάν να επιστρέψει και να τα καταγράψει στο κτηματολόγιο στο όνομα των ιδρυμάτων , τα ακίνητα όλων των μειονοτικών ιδρυμάτων τα οποία τα είχαν δηλώσει το 1936.

Με την απόφαση αυτή τα ακίνητα ελληνικών ιδρυμάτων στην Κωνσταντινούπολη που είχαν κατασχεθεί από το τουρκικό κράτος θα επιστρέψουν σε ελληνικά χέρια.
Οι μειονοτικές περιουσίες που υπάρχουν μόνο στην Κωνσταντινούπολη και Πριγκιποννήσια έχουν καθαρές αξίες πάνω από 11 δις ευρώ ενώ οι ελληνικές ακίνητες (και μόνο) περιουσίες που βρίσκονταν στα χέρια των απελαθέντων του 1964 ( περίπου 12.500 Κωνσταντινοπολίτες που είχαν Ελληνική υπηκοότητα) ξεπερνούσαν σε τιμές το 1965 τα 350.000.000 δολάρια (σημερινά πάνω από 2 δις ευρώ σε πραγματική αξία).
O Ελληνισμός της Κωνσταντινούπολης κατά τις περιόδους αιχμής μπόρεσε και συγκέντρωσε ένα μεγάλο αριθμό από ακίνητες περιουσίες οι οποίες αποχτήθηκαν μέσα στα λογικά πλαίσια της διαμονής του. Οι περιουσίες χωρίζονται σε δυο μεγάλες κατηγορίες:
Των ιδιωτών και των συλλογικών φορέων που σε αυτούς περιλαμβάνονται η Εκκλησία (και το Οικουμενικό Πατριαρχείο κατ’ επέκταση), οι Κοινοτικοί Σύλλογοι που είχαν οργανωθεί για να υπάρχει καλύτερη διοικητική αναδιάρθρωση, καθώς και εταιρίες που είχαν αποκτήσει μετοχικό κεφάλαιο το οποίο πολλές φορές είχε αξιοποιηθεί σε επενδύσεις, αγορές καθώς και πολλών ειδών κινήσεων βάση των οποίων αποκτήθηκαν οι ακίνητες περιουσίες στην Κωνσταντινούπολη.
Τα τελευταία χρόνια ειδικά μετά το 1988 όταν η Τουρκική οικονομία άρχισε να αντιμετωπίζει τρομερά προβλήματα, άρχισε να διαφαίνεται και η πραγματικά μεγάλη αξία των Ελληνικών περιουσιών που βρίσκονται στην Κωνσταντινούπολη.
Το αποτέλεσμα είναι φυσικά πως ένα μεγάλο μέρος των περιουσιών αυτών (κάπου 60-65%) έχει κατασχεθεί από το Τουρκικό κράτος μέχρι και το 1990, ενώ σύμφωνα με την Τουρκική στατιστική υπηρεσία αλλά και τη Νομαρχία Κωνσταντινούπολης, τα ακίνητα που βρίσκονται σε Ελληνικά – Μειονοτικά χέρια κατείχαν αξίες ρεκόρ για τα δεδομένα της Πόλης με αποτέλεσμα να είναι έκδηλο ένα μεγάλο ενδιαφέρον για όλους αυτούς που είχαν σκοπό να μεταπωλήσουν/ μεταβιβάσουν αλλά και να αρπάξουν, αυτά τα ακίνητα.