Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Ο ΔΙΩΚΤΗΣ ΤΩΝ ΚΑΚΩΝ !!! ΤΟΥ ΙΝΤΕΡΝΕΤ !!!!!!

Τετάρτη, 24 Αυγούστου 2011

Το «σαφάρι» του cyber cop > Ο Μ. ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ, ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ

Ο Μανώλης Σφακιανάκης, είναι ο ουσιαστικός δημιουργός της «Αστυνομίας του Ίντερνετ», μιας ομάδας κορυφαίων «Ιντερνετάκηδων» του ΕΜΠ, που αποτελεί υπόδειγμα σε όλο τον κόσμο. Ο προϊστάμενος του τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Μανώλης Σφακιανάκης, είναι ένας από τους λίγους αστυνομικούς σε όλο τον πλανήτη που είναι καταγεγραμμένοι στη συνείδηση του κόσμου όπως θα έπρεπε να είναι: Ένας διώκτης των κακών, που δεν θα βρεις να του προσάψεις τίποτα και που πάντα θα τον βρεις να δουλεύει.

Ο Έλληνας cyber cop που έχει ένα μακρύ κατάλογο επιτυχιών στο ενεργητικό του, τώρα αρχίζει «σαφάρι» στο Διαδίκτυο, δίπλα στα παιδιά και τους γονείς τους…
Ίσως να τον ξέρετε από τις δεκάδες συλλήψεις παιδεραστών και απατεώνων του Ίντερνετ, ίσως από τη σύλληψη του κορυφαίου χάκερ του πλανήτη, που ξεγέλαγε τη CIA και την Ιντερπόλ, ίσως από τις δεκάδες αυτοκτονίες που έχει αποτρέψει. Ο Μανώλης Σφακιανάκης, είναι ο ουσιαστικός δημιουργός της «Αστυνομίας του Ίντερνετ», μιας ομάδας κορυφαίων «Ιντερνετάκηδων» του ΕΜΠ, που αποτελεί υπόδειγμα σε όλο τον κόσμο.
Τώρα, ο cyber cop, με τη σύμφωνη, φυσικά, γνώμη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, διοργανώνει μια σειρά ημερίδων σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, για την ασφαλή πλοήγηση στο Διαδίκτυο. Ήδη, έχει περάσει από Ιωάννινα, Κεφαλονιά, Μυτιλήνη, Κω και Ρέθυμνο, απευθυνόμενος σε παιδιά, νέους αι γονείς, στα πλαίσια ενημέρωσης και εαισθητοποίησης του κοινού σε σχέση με την ασφαλή πλοήγηση στο Ίντερνετ. Αυτή, ήταν όμως μόνο η αρχή.
Ο στόχος του, είναι η ασφαλής διείσδυση του κοινού στις νέες τεχνολογίες και ειδικότερα στο Διαδίκτυο- με έμφαση στις απομακρυσμένες περιοχές. Έτσι, από το φθινόπωρο, ο προϊσταμενος της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, θα γυρίσει κυριολεκτικά όλη την Ελλάδα, δίνοντας τις απαραίτητες συμβουλές του σε όσους τις χρειάζονται. Και πού επικεντρώνεται;
Οι κίνδυνοι
Όπως επισημαίνει ο ίδιος τα chat rooms είναι η κερκόπορτα του εγκλήματος για τους ανηλίκους ενώ μέσω αυτών πραγματοποιούνται τα περισσότερα εγκλήματα στο διαδίκτυο. «Όλες οι ανώμαλες συμπεριφορές όλοι οι εγκληματίες που θέλουν να προσεγγίσουν ένα παιδάκι πηγαίνουν στα chat rooms», τονίζει στην “PRESS Time” ο Μανώλης Σφακιανάκης. Μπορεί το διαδίκτυο να έχει πολλά θετικά χαρακτηριστικά ωστόσο έχει και πολλά αρνητικά. Υπάρχουν πολλές παγίδες που κρύβονται κυρίως για τους ανήλικους, με τις οποίες πέφτουν θύματα σεξουαλικής αποπλάνησης, οδηγούνται στα ναρκωτικά αλλά και εξωθούνται στην επαιτεία. Οι σεξουαλικές επιθέσεις μέσω των chat rooms αγγίζουν το τρομακτικό ποσοστό της τάξης το 82% ενώ για τα ναρκωτικά ανέρχεται στο 75%. Όσο για το Facebook; «Εκεί γίνονται τα μεγαλύτερα… πάρτι», επισημαίνει ο κ. Σφακιανάκης.
«Σύμφωνα με την δουλειά και την έρευνα που κάνουμε έχουμε εντοπίσει ότι κερκόπορτα του εγκλήματος είναι τα chat rooms για τους ανήλικους», υπογραμμίζει ο κ. Σφακιανάκης. Όπως εξηγεί ο ίδιος, με οποιονδήποτε τρόπο μπαίνουν μέσα στις σχολικές ενότητες, οι παιδόφιλοι κτλ και διαπράττουν ότι μορφής έγκλημα υπάρχει και μπορεί να φανταστεί κανείς. Μπαίνουν μέσα σε κοινότητες ή ομάδες κοινώς chat rooms και μέσα από εκεί επικοινωνούν με το παιδί, τον ανήλικο. Ενώ συμπληρώνει και τονίζει για άλλη μια φορά ότι «το βασικό είναι ένα: ότι η κερκόπορτα του εγκλήματος για τους ανήλικους είναι τα chat rooms που μέσα από εκεί τους προσεγγίζουν όλοι. Εμείς έχουμε μέσω chat rooms πάρα πολλά εγκλήματα». Τα εγκλήματα αυτά είναι διαφόρων ειδών.
«Σεξουαλικές αποπλανήσεις, είναι ένα φαινόμενο για το οποίο μαζί με το χαμόγελο του παιδιού κάνουμε κοινές δράσεις. Άλλου είδους έγκλημα στο διαδίκτυο είναι η εμπορία ναρκωτικών μέσω internet. Μέσα από chat rooms βρίσκουν ανήλικους και τους πουλούν ναρκωτικά. Μέσω των chat rooms βρίσκουν κοπέλες και τις προσεγγίζουν και τις βγάζουν στο κλαρί».
Η αποπλάνηση ανηλίκου , από τα chat rooms τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης και άλλους χώρους διαδικτυακής επικοινωνίας γίνεται ως εξής σύμφωνα με τον κ. Σφακιανάκη. «Αποκτούν την εμπιστοσύνη των παιδιών προκαλούν σιγά σιγά συζητήσεις σεξουαλικής φύσεως στέλνουν φωτογραφίες ως κάτι το αποδεκτό και φυσιολογικό, ενώ αποσπούν πληροφορίες, τόπου διαμονής, για τα ενδιαφέροντά τους και για σεξουαλικές εμπειρίες».

«Γονείς, προσέξτε τα παιδιά σας μπροστά στον υπολογιστή»
Ο προϊστάμενος του τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Μανώλης Σφακιανάκης, παραθέτει στην “PRESS Time” χρήσιμες συμβουλές για τους γονείς ώστε να απαλλαγείτε από τις εγκληματικές «παγίδες» που κρύβει το Διαδίκτυο και δη τα chat rooms για τα ανήλικα παιδιά σας.
Επισημαίνει ότι πρέπει να «εγκαταστήσετε ειδικά προγράμματα παρακολούθησης της δραστηριότητας στον υπολογιστή και να χρησιμοποιείτε τις δυνατότητες που προσφέρουν τα προγράμματα πλοήγησης, το λειτουργικό του υπολογιστή καθώς και ο router». Ακόμη μπορείτε να ελέγχετε το ιστορικό του προγράμματος πλοήγησης.
Στη συνέχεια, τονίζει ο κ. Σφακιανάκης «πρέπει να γίνεται η χρήση του υπολογιστή ως μέσου απασχόλησης του παιδιού χωρίς την προστασία ενηλίκου. Και δεν αφήνουμε το παιδί πολλές ώρες στον υπολογιστή». Πάντα, κατά τον κύριο Σφακιανάκη πρέπει να επιβλέπετε τον χώρο στον οποίο βρίσκεται ο υπολογιστής. Επίσης, να συζητάτε συχνά με το παιδί και να του επισημαίνετε να μην δίνει προσωπικές πληροφορίες. Καθώς και να το αποθαρρύνετε να συναντήσει άτομα που γνώρισε στο διαδίκτυο χωρίς την επίβλεψή σας. «Ζητάμε» λέει ο κ. Σφακιανάκης, «από το παιδί να μας ενημερώσει εάν κάποιος του έστειλε υλικό που το τάραξε ή το αναστάτωσε». Ακόμη, συμβουλεύει να μην «ανεβάζετε» φωτογραφίες μαζί με τα παιδιά σας στο διαδίκτυο. Εν τέλει όπως συμβουλεύει ο ίδιος πρέπει να καθορίζετε μαζί με το παιδί σας το ωράριο που μπορεί να είναι στο διαδίκτυο.

Οι συμβουλές της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος
- Δεν χρησιμοποιούμε την ημερομηνία γέννησης ή άλλα βασικά προσωπικά στοιχεία
- Δεν χρησιμοποιούμε τον ίδιο κωδικό για όλες τις περιπτώσεις
- Φροντίζουμε ο κωδικός να αποτελείται από 8 τουλάχιστον χαρακτήρες
- Προσπαθούμε να χρησιμοποιούμε σύμβολα, αριθμούς και γράμματα
αλλάζουμε συχνά τους κωδικούς