Κυριακή 7 Αυγούστου 2011

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΕΜΦΙΕΤΖΟΓΛΟΥ

emfietzoglou ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΕΜΦΙΕΤΖΟΓΛΟΥ : Δεν θα κάνουν επέλαση τουρκισμού λόγω της κρίσης στην Ελλάδα

Ο ΙΣΧΥΡΟΣ ΑΝΔΡΑΣ ΤΗΣ «ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ» ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ, ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ

Ήρθε στην Κομοτηνή, συναντήθηκε με φίλους, με συνεργάτες του κι απάντησε σε ερωτήματα του «Χρόνου». Τώρα βρίσκεται για ψυχική ηρεμία στο Άγιο Όρος και τη Μονή Ξενοφώντος εξ άλλου έχει βοηθήσει σημαντικά και στη συντήρηση μοναστηριών. Περιμένει το διαγωνισμό για το λιγνιτωρυχείο της Βεύης Φλώρινας, περιορίζει την δράση της Μηχανικής στην Ελλάδα κι εκτοξεύει το ενδιαφέρον του στην αγορά της Ρωσίας

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Μελαχροινή Μαρτίδου

ΘΕΜΑΤΑ ΕΘΝΙΚΑ

Κ. πρόεδρε ήθελα λίγο να σχολιάσετε την κινητικότητα που υπάρχει στη Θράκη πάλι από τουρκικής πλευράς, τις εκδηλώσεις που έχουν καθιερωθεί είναι τουρκοποιημένες είτε είναι πανηγύρια είτε αθλητικοί αγώνες είτε είναι εκδηλώσεις νεολαίας. Μία εικόνα που βλέπουμε να παγιώνεται και να μην υπάρχουν αντιδράσεις.
- Αυτό είναι δυστύχημα. Δυστύχημα ότι τουρκικό προξενείο πλέον καθοδηγεί πλήρως τους μουσουλμάνους, τους εξαναγκάζει να υπακούουν σε εντολές της Τουρκίας. Επιβάλλει μία κατάσταση πρωτότυπης υποταγής στα κελεύσματά τους και δυστυχώς η ελληνική πολιτεία τα αφήνει όλα αυτά να εξελίσσονται χωρίς καμία επέμβαση. Κρατάει μία παθητική στάση, η οποία λαμβάνεται από την άλλη πλευρά σαν αδυναμία και βέβαια έχουμε φτάσει στα σημεία να υπάρχει μία κλιμάκωση της τουρκικής αυθαιρεσίας, η οποία πλέον αρχίζει και ενοχλεί βαθύτατα και τους χριστιανούς και γενικά ενοχλεί βαθύτατα και κάθε Έλληνα πατριώτη.
Καυτηριάζω την απάθεια, την αδράνεια της ελληνικής κυβέρνησης στα θέματα της Θράκης και στο γεγονός ότι αφήνει την τουρκική προπαγάνδα να δρα ανεξέλεγκτα, ότι ουσιαστικά με τη στάση της βοηθάει τον εκτουρκισμό των Πομάκων και την επιρροή των Τούρκων και στους συμπολίτες μας τους Ρομά.
Καυτηριάζω την ανοχή της ελληνικής κυβέρνησης και των τοπικών διοικήσεων Περιφέρειας και δήμου στη δραστηριότητα του Τούρκου προξένου ο οποίος μαθαίνω ότι πήρε παράταση παραμονής γιατί φαίνεται ότι κάνει καλά τη δουλειά του και λυπούμαι διότι εδόθη αυτή η συναίνεση της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ αντίθετα ο πρόξενος στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος έχει έρθει αργότερα από τον πρόξενο της Κομοτηνής αλλάζει. Επίσης, βλέπουμε περιστατικά τα οποία υπερβαίνουν κάθε διάταξη της ελληνικής νομοθεσίας. Βλέπουμε δηλαδή ότι δεν τηρείται η ελληνική νομοθεσία στη Θράκη. Τα γεγονότα με το σουνέτι στο Δροσερό είναι απαράδεκτα για μία χώρα ακόμα και της …Αφρικής. Δεν είναι δυνατόν να έρχονται από την Τουρκία και σε υπαίθριο χώρο να γίνεται μία τέτοια μαζική επέμβαση η οποία είναι ιατρική πράξη και πρέπει να γίνεται υπό συγκεκριμένες συνθήκες και είναι απαράδεκτη η απάντηση του υπουργού Λοβέρδου, ο οποίος περί άλλων τυρβάζει ότι δήθεν ενημερώθηκε. Είναι ντροπή του, όπως ντροπή είναι και της τοπικής κοινωνίας, των δημάρχων και βέβαια της ελληνικής διοίκησης που επιτρέπει αυτά τα πράγματα να γίνονται σε χώρα της ευρωπαϊκής ένωσης το 2011.
Επίσης, καυτηριάζω τη συνεχώς εντεινόμενη προσπάθεια εκτουρκισμού των Πομάκων.
Καυτηριάζω την ανοχή της ελληνικής πολιτείας να ανέχεται με το πρόσχημα της διδασκαλία του κορανίου να γίνεται η πλέον άθλια και φανατική προπαγάνδα εις βάρος της πατρίδας και υπέρ της Τουρκίας. Ένα τελευταίο παράδειγμα αθλιότητος είναι το, αφήνω βέβαια την επίσκεψη της Εμινέ Ερντογάν και του υπουργού Μπαγίς όπου έγινε ένα όργιο τουρκικής προπαγάνδας και αφήνω και την επίσκεψη του κεμαλικού κόμματος της Τουρκίας του Κιλιντζάρογλου, ο οποίος επισκέφτηκε και τον Ίασμο όπου έγινε δεκτός από παιδιά που φορούσαν τουρκικές ενδυμασίες σαν να βρισκόμαστε σε μία τουρκική πόλη.
Εκείνο που αποτελεί ένα τελευταίο περιστατικό αυτής της αυθαιρεσία η οποία επεκτείνεται πλέον είναι το φεστιβάλ το οποίο έγινε τελευταία στον Κένταυρο όπου οργίασε και πάλι η τουρκική προπαγάνδα και βέβαια σε ένα πομακικό χωριό ήταν παρόντες όλοι οι Τούρκοι εκπρόσωποι με επικεφαλής τον πρόξενο όλοι: ο ψευτομουφτής, ο αξιότιμος κ. Ντεντέ γνωστός για τις θέσεις του, όπως και όλοι οι άλλοι οι οποίοι συνεχίζουν την προπαγάνδα εναντίον της πατρίδος και βέβαια υπήρχε απόλυτη απουσία της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας. Τί κάνανε οι υπουργοί της Θράκης κ.κ. Πεταλωτής και Ξυνίδης; Με τί ασχολούνται; Πήγαν να δουν τί γίνεται στον Κένταυρο; Είδαν ότι εκεί πλέον όλα γίνανε τουρκικά: οι ομιλίες στα τουρκικά, οι προσφωνήσεις στα τουρκικά, οι χοροί τούρκικοι… Πού; Ακούστηκε λέξη πομάκικη σ΄ ένα καθαρά πομακικό χωριό; Και πού ήταν ο εκπρόσωπος της ελληνικής πολιτείας για τα θέματα της μειονότητας ο κ. Αλεξανδρής;
Καυτηριάζω και την ανοχή της κοινωνίας πλέον σε αυτά τα γεγονότα. Δεν επιτρέπεται η κοινωνία της Θράκης να ανέχεται αυτές τις καταστάσεις ή να περιμένει μονάχα από την πολιτική ηγεσία. Πρέπει να δράσει η ίδια και να μην επιτρέπει αυτή την κατάσταση να συνεχίζεται. Ως προς τον πρόξενο της Τουρκίας καλό θα ήταν να του υπενθυμίσω ότι όλα έχουν ένα όριο και η ανοχή έχει ένα όριο και η υπομονή έχει ένα όριο. Έχει υπερβεί κάθε όριο και καλά θα κάνει να περιοριστεί στα διπλωματικά του καθήκοντα, διότι ο ελληνικός λαός και ο λαός της Θράκης δεν πρόκειται να ανεχθεί όλες τις αυθαιρεσίες του. Καλά θα κάνει πλέον να καταλάβει ότι δεν είναι ασύδοτος και δεν είναι ο αγάς του Αϊδινίου, ώστε να κάνει στη Θράκη ό, τι θέλει. Να περιοριστεί καθαρά στα διπλωματικά του καθήκοντα διότι όλα έχουν ένα όριο. Βέβαια, ο ελληνικός λαός παρά την κρίση δεν ξεχνάει τα θέματα τα ελληνικά, δεν ξεχνάει τα θέματα της Θράκης. μη νομίζουν ότι η κρίση είναι εκείνο το γεγονός το οποίο θα τους επιτρέψει να κάνουν επέλαση του τουρκισμού και να συνεχίσουν την προπαγάνδα και τις δραστηριότητές τους παράνομα και να μην τηρούν τους ελληνικούς νόμους. Επίσης, τον κύριο αυτόν τον καλώ να είναι συνεπής και να σταματήσει να επιβάλει τις απόψεις του στη μουσουλμανική μειονότητα. Έφτασε στο σημείο αυτός ο κύριο να επεμβαίνει και σε θέματα προσωπικά υπαλλήλων του, να επιβάλει σε θέματα συναισθηματικά τις απόψεις του σε άτομα τα οποία εργάζονται σε αυτόν. Αυτό είναι ντροπή σε μία χώρα της ευρωπαϊκής ένωσης και μεγαλύτερη βέβαια ντροπή είναι η ανοχή της ελληνικής πολιτείας. Χτυπάω τον κώδωνα του κινδύνου και καλώ όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους διότι θα είναι υπόλογοι αύριο για τις πράξεις τους και τις παραλείψεις τους απέναντι στο θρακικό λαό, απέναντι στην πατρίδα».

ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

«Απαξίωσαν να μου απαντήσουν από το υπουργείο Παιδείας»
Κ. Εμφιετρζόγλου είχατε κάνει δύο προτάσεις πολύ σημαντικές η μία αφορούσε τη βιβλιοθήκη της Σμίνθης και η άλλη τη διδασκαλία της πομακικής γλώσσας προς το υπουργείο Παιδείας. Έχουμε κάποια απάντηση απέναντι σε αυτές;
- Δυστυχώς και είναι λυπηρό να μην κάνει η πολιτεία το προφανές καθήκον της διότι σύμφωνα με τη συνθήκη της Λωζάνης είναι υποχρεωμένη να διδάσκει τη γλώσσα στην εκάστοτε μειονότητα. Άρα στους Ρομά ήταν υποχρεωμένοι να μαθαίνουν την ρομανί και στους Πομάκους την πομακική. Είναι ένα έγκλημα συνεχιζόμενο το οποίο συντελείται επί χρόνια. Ευθύνη τεράστια έχει και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο σαν πνευματικό ίδρυμα της περιοχής το οποίο τόσα χρόνια δεν έχει δεχθεί την πρότασή μου για ίδρυση έδρας ή εργαστηρίου πομακικής γλώσσας και πολιτισμού το οποίο είχα ζητήσει. Είχα πει ότι σε περίπτωση οικονομικής αδυναμίας αναλαμβάνω να το χρηματοδοτήσω για δέκα χρόνια. Δεν είχαν ούτε τη στοιχειώδη ευθυξία να μου απαντήσουν. Την ίδια αθλιότητα βλέπουμε και στο άλλο το θέμα ότι δήθεν για λόγους οικονομικούς για ασήμαντα ποσά θέλουν να κλείσουν δημόσιες βιβλιοθήκες σε παραμεθόρια χωριά. Εμείς και τη βιβλιοθήκη της Σμίνθης Δήμου Μύκης τη μοναδική ελληνική βιβλιοθήκη στα πομακοχώρια, ενώ αντίθετα φυτρώνουν πλουσιοπάροχα επιδοτούμενοι από τουρκικές άδηλες πηγές τουρκικές βιβλιοθήκες στην περιοχή. Οικτίρω την υπουργό «παιδείας», κυρία Διαμαντοπούλου, η οποία σε επιστολή μου και συγκεκριμένη πρότασή μου να αναλάβω τη λειτουργία εξόδου μου για δέκα χρόνια δεν είχε ούτε τη στοιχειώδη ευπρέπεια να απαντήσει. Να γνωρίζουν όλοι αυτοί ότι δεν είναι ασύδοτοι, ότι ο ελληνικός λαός παρακολουθεί και σημειώνει αυτά όλα και θα έρθει η ώρα της τιμωρίας τους».

ΘΕΜΑΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ-ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ

Η ΜΗΧΑΝΙΚΗ συρρικνώνει κάθε δραστηριότητα στην Ελλάδα και προσανατολίζεται στην Ρωσία
Κ. πρόδρε διευθύνετε τη μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρία της χώρας. Η Μηχανική έχει δώσει δείγματα και προς το εσωτερικό με μεγάλα έργα και στο εξωτερικό του καλού ελληνικού ονόματος. Γνωρίζουμε ότι όλες οι κατασκευαστικές εταιρίες περνάνε από μία δύσκολη φάση στη συγκεκριμένη περίοδο και ίσως λόγω της αφερεγγυότητα του ελληνικού κράτους προς αυτές. Ήθελα ένα σχόλιο γι αυτό.
- Καταρχάς, δυστυχώς η οικονομία της χώρας από εγκληματικά λάθη των κυβερνώντων τα τελευταία τριάντα χρόνια βρίσκεται σε μία πολύ άθλια κατάσταση και είναι χρέος ολονών μας να αντιμετωπίσουμε αυτή τη δύσκολη κατάσταση. Βέβαια, στην περίπτωση της ελληνικής κυβέρνησης και γενικά των ελληνικών διοικήσεων γίνεται ένα εγκληματικό λάθος: Δεν έχουν το θάρρος να κάνουν το αυτονόητο. Να απολύσουν τους υπαλλήλους του δημοσίου. Αποτέλεσμα ότι χρήματα μαζεύονται πηγαίνουν για να πληρωθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι , οι οποίοι όχι μόνο πληρώνονται, αλλά παράγουν και αρνητικό έργο και επιβαρύνουν τον ιδιωτικό τομέα. Λοιπόν, δεν απολύεται κανένας δημόσιος υπάλληλος. Αυτή τη στιγμή ο ιδιωτικός τομέας έχει αναγκαστεί να στείλει στην ανεργία 250.000 ανθρώπους παραγωγικούς και αυτό είναι ένα μεγάλο έγκλημα για τη χώρα και το μέλλον της χώρας και για τα νέα παιδιά, τα οποία όπως ακούμε και βλέπουμε αρχίζουν και σκέπτονται και ήδη πηγαίνουν στο εξωτερικό, διότι δε βρίσκουν δουλειά και δε βλέπουν μέλλον στην πατρίδα μας. Αυτή είναι μια εγκληματική διαδικασία. Σε αυτή τη διαδικασία γίνεται κι άλλο ένα έγκλημα είναι η πλήρης απαξίωση των δημοσίων υπενδύσεων και δεν είναι μόνο ότι δε βγαίνουν έργα. Δεν είναι μόνο ότι έχουν σταματήσει ένα σωρό έργα, τα οποία δίνουν δουλειά σε ένα σωρό ανθρώπους και αυτά τα χρήματα διαχέονται σε όλη την κοινωνία, αλλά μας οφείλουν τεράστια ποσά και μας οδηγούν σε μία οικονομική δυσπραγία, η οποία κατ’ ανάγκη διαχέεται και στους εργολάβους και στους προμηθευτές και στις τοπικές κοινωνίες. Είναι μεγάλο λάθος για να δείξουν ότι έκαναν κάποια οικονομία στη Τρόικα να μην πληρώνουν. Δηλαδή, πλασματικά να μην πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους σε εργοληπτικές εταιρίες για τα δημόσια έργα τα οποία κατασκευάζουν.
Εσείς έχετε να λαμβάνετε, σημαντικά ποσά.
- Εγώ έχω να λαμβάνω πάνω από 190 εκατομμύρια αυτή τη στιγμή και αντιλαμβάνεστε με αυτές τις συνθήκες τι προβλήματα δημιουργούνται σε όλο τον τεχνικό κόσμο, διότι ανάλογα ποσά έχουν να λάβουν και άλλες μεγάλες εταιρίες και μικρότερα ποσά μικρότερες εταιρίες. Αυτό πρέπει να σταματήσει διότι αν συνεχίσει αυτό το πράγμα θα οδηγήσει σε πλήρη κατάρρευση της οικονομίας, διότι η οικονομία αποτελείται από τη δημόσια και τη ιδιωτική. Η δημόσια παράγει ελλείμματα, η ιδιωτική παράγει πλεονάσματα. Πρέπει να βρεθεί λοιπόν εκείνος που παράγει και όχι εκείνος ο οποίος δεν παράγει και ζημιώνει. Δυστυχώς, χρόνια το λέω, χρόνια δε μ ‘ακούνε.. τελικά, ίσως η Τρόικα σε αυτό το σημείο να παίξει κανένα καλό ρόλο διότι θα αναγκάσει ίσως, ίσως με μεγάλη καθυστέρηση να γίνει το σωστό, να ενισχυθούνε οι παραγωγικές επενδύσεις, να εισηγηθεί η παραγωγή εις βάρος της αρνητικής δαπάνης του δημοσίου.
Εσείς ως ΜΗΧΑΝΙΚΗ πώς θα το αντιμετωπίζετε αυτό με συρρίκνωση των εξόδων.
- Εμείς κατ΄ ανάγκη στην Ελλάδα συρρικνώμεθα, αλλά έχουμε τις επενδύσεις μας στο εξωτερικό, ιδιαίτερα η Ρωσία η οποία αναπτύσσεται και η οποία θα είναι ο κύριος μοχλός ανάπτυξης του Ομίλου στο μέλλον.

Η ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΦΑΣΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΛΙΓΝΙΤΩΡΥΧΕΙΟΥ ΒΕΥΗΣ

Είδα ότι συμμετέχετε δυναμικά ως ΜΗΧΑΝΙΚΗ σε δημοπρασία για το λιγνίτη της Βεύης Φλώρινας με άλλα επενδυτικά σχήματα
-Είναι η περίπτωση του λιγνιτωρυχείου της Βεύης, μία ιστορία που επί χρόνια καθυστερεί. Είναι αδιανόητο μία απόφαση για ένα λιγνιτωρυχείο να καθυστερεί τόσα χρόνια με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να υπάρχει πρόβλημα τροφοδοσίας του ηλεκτρικού σταθμού, του ατμοηλεκτρικού σταθμού της Μελίτης με αποτέλεσμα να φέρνουμε κάρβουνο με αυτοκίνητο από τη Βουλγαρία και από τα Σκόπια. Τρελά πράγματα. Επιτέλους ο διαγωνισμός μπήκε σε αυτή την τελευταία φάση. Οι μηχανικοί είναι μεταξύ των λίγων εταιριών που επελέγησαν ύστερα από τόσο χρόνο για την τελική φάση του διαγωνισμού και το Σεπτέμβριο θα υποβάλλουμε τις προσφορές μας, ώστε επιτέλους να δοθεί αυτό το λιγνιτωρυχείο και να αρχίσει η παραγωγή από ιδιώτη και σε λίγο η εξόρυξη λιγνίτη, ώστε και να ενισχυθεί και να μη φέρνουμε λιγνίτη από τη Βουλγαρία και από τα Σκόπια, αλλά να μπορέσουμε εκεί να δημιουργήσουμε και μία δεύτερη μονάδα λιγνιτική να αξιοποιήσουμε τον ορυκτό μας πλούτο. Σημειωτέον, ότι είναι λιγνίτης καλυτέρας ποιότητας από το λιγνίτη της Πτολεμαΐδας, αλλά και να δώσουμε έτσι εργασία σε μια παραμεθόρια περιοχή όπως είναι ο Ν. Φλώρινας που έχει τεράστια ανεργία και τεράστια προβλήματα διότι η τοπική οικονομία αντιμετωπίζει τη φθηνή οικονομία του μοναστηρίου και εν γένει των Σκοπιανών. Τα αποθέματά του, περίπου 90 εκατ. τόνοι, επαρκούν για να καλύψουν τη λειτουργία μιας λιγνιτικής μονάδας για περισσότερα από 30 χρόνια.

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ

Κ. πρόεδρε θα ήθελα ένα μικρό σχόλιο για τη ζωή και το θάνατο, επειδή τώρα τελευταία βιώνουμε στην Κομοτηνή απώλειες ανθρώπων και μάλιστα και νέων ανθρώπων. Πώς το αντιμετωπίζετε; Είναι λεπτή η οριογραμμή.
- Αυτό είναι το αιώνιο ερώτημα: η ζωή και ο θάνατος κι εγώ τελευταία δυστυχώς ένιωσα παρόμοιες καταστάσεις διότι πριν από λίγο πέθανε ο αγαπητός μου καθηγητής ο Γιώργος Νιτσιώτας, ο οποίος ουσιαστικά ίδρυσε και στήριξε την πολυτεχνική σχολή του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο οποίος μας δίδαξε όχι μόνο στατική και μηχανική, αλλά μας δίδαξε και ήθος, σοβαρότητα, συνέπεια και τον εκτιμούσα, τον σεβόμουνα και τον αγαπούσα. Επίσης, είχα και άλλο ένα λυπηρό, ένας φίλος μου, νέος άνθρωπος, ξαφνικά μας έφυγε. Ήταν και αυτό άλλο ένα χτύπημα των τελευταίων ημερών, αλλά αυτή είναι η ζωή. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε σε αυτό το θέμα. Όλοι είμαστε ένα σήμα μαγνητικό στον αέναο χρόνο. Όλοι κάποια στιγμή θα περάσουμε. Σημασία έχει σε αυτό το μικρό χρόνο που είμαστε εδώ πέρα να κάνουμε εκείνο το οποίο πρέπει, το καθήκον μας κατά το δυνατόν και να είμαστε ήσυχοι με τη συνείδησή μας ότι επιτελέσαμε, στο δρόμο αυτό το λίγο, σε αυτό το ταξίδι, κάναμε τη δουλειά μας, ήμασταν σωστοί, αφήσαμε ίσως το αποτύπωμά μας χωρίς την έννοια του εγωιστικού, αλλά απλώς σαν μία πράξη. Επίσης, έχει μεγάλη σημασία πώς αντιμετωπίζει κανείς τις δυσκολίες σε αυτό το ταξίδι και εκεί κρίνεται τελικά όλο αυτό το ταξίδι στις δύσκολες στιγμές. Για να θυμηθώ κάτι που είπε ένας αγιορείτης πριν από πολλά χρόνια: « Αν πεθάνεις πριν πεθάνεις, δε θα πεθάνεις όταν πεθάνεις»…

http://www.xronos.gr/detail.php?ID=71174