Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

ΤΟΝ ΕΒΡΟ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΟΙ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ !!!

Πέμπτη, 11 Αυγούστου 2011

Οι δουλέμποροι προτιμούν τον Έβρο

Τον Έβρο προτιμούν οι λαθρομετανάστες, καθώς η ενισχυμένη παρουσία της Frontex στα θαλάσσια ελληνοτουρκικά σύνορα έχει προκαλέσει μείωση έως και 98% στα κύματα της παράνομης μετανάστευσης. Το 2008, λίγο προτού ληφθεί η απόφαση για την παρουσία της Frontex με συχνές περιπολίες από τη Σαμοθράκη μέχρι και το Καστελόριζο, είχαν συλληφθεί 15.001 λαθρομετανάστες. Σε κάθε συλληφθέντα λαθρομετανάστη αντιστοιχούσαν, σύμφωνα με τις τότε εκτιμήσεις του υπουργείου Εσωτερικών, άλλοι 7 που είχαν καταφέρει να περάσουν παράνομα τα ελληνικά σύνορα.


Ολες οι χώρες-μέλη της ΕΕ έχουν προσφέρει είτε πλοία, ελικόπτερα και ραντάρ είτε προσωπικό για τον σχηματισμό της δύναμης της Frontex, που ξεπερνά τα 650 άτομα. Το 2010, χρονιά κατά την οποία υπήρξε πλήρης ανάπτυξη των δυνάμεων, συνελήφθησαν μόλις 1.745 λαθρομετανάστες, ενώ για το πρώτο εξάμηνο του 2011 ο αντίστοιχος αριθμός είναι 325 παράνομοι μετανάστες.
Οι διακινητές αναζήτησαν νέα περάσματα στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα και μεταφέρουν πλέον από εκεί τους λαθρομετανάστες. «Οι δουλέμποροι προτιμούν πλέον τα περάσματα του Εβρου. Οικονομικά μπορεί να κοστίζει λιγότερο για τον παράνομο μετανάστη, αλλά και ο διακινητής νιώθει πιο ασφαλής πως δεν θα συλληφθεί», είπε στα Νέα ανώτερος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.
Σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2010 το αντίστοιχο του 2011 παρουσίασε αύξηση κατά 238% των παράνομων μεταναστών που συνελήφθησαν από την αστυνομική διεύθυνση Αλεξανδρούπολης. «Πλέον ο κυρίως όγκος των λαθρομεταναστών προσπαθεί να μπει στην Ελλάδα από περάσματα μεταξύ της περιοχής των Κήπων και του Σουφλίου. Το άκουσμα και μόνο της κατασκευής του φράκτη στα βορειοανατολικά σύνορα αποθάρρυνε αρκετούς διακινητές», ανέφερε στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Στις περιοχές όπου πρόκειται να κατασκευαστεί ο φράκτης των 10,3 χιλιομέτρων ήδη το πρώτο εξάμηνο του 2011 καταγράφηκε μείωση κατά 40% του αριθμού των μεταναστών που προσπάθησαν παράνομα να μπουν στην Ελλάδα.
Στελέχη πάντως της Frontex αλλά και της ΕΕ πιέζουν την ελληνική κυβέρνηση να δώσει και μια λύση στο θέμα των κέντρων κράτησης, καθώς παρατηρείται δυστοκία στη λειτουργία τους παρότι ανακοινώθηκαν τον περασμένο Μάιο. Τα περισσότερα, και ειδικότερα αυτά που θα λειτουργούσαν σε περιοχές των συνόρων, παραμένουν ακόμη στα χαρτιά.
strategyreport